Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αμερικανική στήριξη στην Κύπρο για ΑΟΖ και τερματισμό της τουρκικής κατοχής

Αμερικανική στήριξη στην Κύπρο για ΑΟΖ και τερματισμό της τουρκικής κατοχής

Διαφήμιση
Ανησυχία για το ότι οι τουρκικές προσπάθειες να αμφισβητηθεί η δυνατότητα της Κύπρου να αναπτύξει πλήρως τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ μόνο υπονομεύουν αυτές τις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν με επιστολή τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Edward Royce και το μέλος της Επιτροπής, Eliot Engel.
 
Τη θέση τους ότι θα πρέπει να τερματιστεί η τουρκική κατοχή εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Edward Royce και το μέλος της Επιτροπής, Eliot Engel.
 
Στην επιστολή τους οι Royce και Engel εκφράζουν επίσης την ισχυρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για λύση του Κυπριακού και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ούτε η Τουρκία ούτε καμιά άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί το δικαίωμα αυτό.
 
“Οι διενέξεις και η αναταραχή αποτελεί μακρά Ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου όμως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνεργασία.  Με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ να εργάζονται μαζί αυτοί οι πόροι προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και σε όλη τη Μεσόγειο. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην τουρκική παρεμβατικότητα υπονομεύσει αυτό τον στόχο”.
 

Εκφράζουν δε ανησυχία για το ότι οι τουρκικές προσπάθειες να αμφισβητηθεί η δυνατότητα της Κύπρου να αναπτύξει πλήρως τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ μόνο υπονομεύουν αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επιστολή ημερομηνίας 16 Αυγούστου 2017, οι δύο Αμερικανοί Βουλευτές εκφράζουν επίσης ισχυρή υποστήριξη στις στενές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ και εκτιμούν “τη σταθερή σας δέσμευση ως προς τις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κύπρο και προσβλέπουμε στο να εργαστούμε μαζί σας σε αυτά και σε σειρά άλλων ζητημάτων».

Πηγή: ΚΥΠΕ                       

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων