Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αναδρομικά χαράτσια από Οκτώβριο για επαγγελματίες

Αναδρομικά χαράτσια από Οκτώβριο για επαγγελματίες

Διαφήμιση

Σε εννέα δόσεις, αρχής δεδομένης από τον Οκτώβριο, θα αρχίσουν να πληρώνονται τα αναδρομικά χαράτσια – μαμούθ από περίπου 70.000 επαγγελματίες, τα οποία με τις τρέχουσες εισφορές ξεπερνούν το 40% του εισοδήματός τους.

Έτσι προτού καλά καλά συνέλθουν από τα χαράτσια της Εφορίας, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να αποδώσουν υπέρογκα ποσά για τον ΕΦΚΑ όταν για το 2018 θα επιβληθούν και νέα δυσβάσταχτα χαράτσια.

Το αναδρομικό χαράτσι προκύπτει από το άθροισμα τρεχουσών και αναδρομικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικουρική ασφάλιση.

Ειδικότερα η κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών (κυρίως γιατροί και δικηγόροι) θα κληθούν να πληρώσουν την τρέχουσα μηνιαία εισφορά του 20% προς τον ΕΦΚΑ, μαζί με το 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συν 7% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, συν 4% υπέρ του κλάδου εφάπαξ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι πρώτες μηνιαίες δόσεις της αναδρομικής (από 1/1/2017) εισφοράς υπέρ του επικουρικού και εφάπαξ.

Έξτρα επιβάρυνση

Επισημαίνεται ότι το νέο έτος έρχεται το νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι νέες ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν πρόσθετη επιβάρυνση στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες και αγρότες (σε σύγκριση με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού).

Ειδικότερα αυξάνονται στους αυτοαπασχολούμενους από 1/1/2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ. Μεγαλύτερο από ό,τι το 2017 θα είναι το 2018 και το 2019 το χαράτσι εισφορών στον ΕΦΚΑ για πάνω από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, γιατί οι εισφορές που πλήρωσαν το προηγούμενο έτος θα θεωρούνται εισόδημα και επί αυτού του εισοδήματος θα υπολογίζονται νέες εισφορές.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Οι εισφορές του 2018 θα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2017) με έκπτωση 15% και χωρίς να αφαιρούνται εισφορές.

Οι εισφορές του 2019 (και των επόμενων ετών) θα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2018 και επομένων) χωρίς έκπτωση 15% και χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές.

Στην πράξη από το 2018 οι εισφορές δεν αφαιρούνται και «θεωρούνται» εισόδημα. Έτσι οι νέες εισφορές θα υπολογίζονται επί αυξημένου εισοδήματος και οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες ακόμη και αν το καθαρό εισόδημα είναι το ίδιο!

Τονίζεται ότι με διάταξη που προωθείται στη Βουλή προβλέπεται πως όσοι μηχανικοί και δικηγόροι εντοπιστούν από τον ΕΦΚΑ ότι κατά την προηγούμενη φορολογική περίοδο είχαν μηδενικό εισόδημα, θα απαλλάσσονται από την επιβολή μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που σήμερα είναι 157 ευρώ. Η διάταξη σχεδιάζεται να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017 και θα αφορά τους μη μισθωτούς μηχανικούς, που σύμφωνα με το μητρώο του ΤΕΕ ανέρχονται σε περίπου 68.000, αλλά και τους δικηγόρους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 42.000.

Πηγή: Τα Νέα

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων