Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

Διαφήμιση

Αύξηση μεγαλύτερη από 1% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ωθούμενες από το αποδυναμωμένο δολάριο, το οποίο καθιστά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου φθηνότερες για τις χώρες που πραγματοποιούν συναλλαγές με άλλα νομίσματα.

Η τιμή του αμερικάνικου αργού πετρελαίου προέλευσης, καταγράφηκε στα 38,29 δολ το βαρέλι, αυξημένη κατά 45 σεντς από την τελευταία συνεδρίαση.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο Brent διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 40,55 δολ το βαρέλι, αυξημένες κατά μισό δολάριο.

Οι επενδυτές τονίζουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν από τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου κατά 2,5%, μετά τις κινήσεις “νομισματικής χαλάρωσης” από την ΕΚΤ. Το “αδύναμο” δολάριο υποστηρίζει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς το καθιστά φθηνότερο για τις χώρες που πληρώνουν τις εισαγωγές πετρελαίου με άλλα νομίσματα, ενισχύοντας στην ουσία την αύξηση της ζήτησης.

Παράλληλα, οι επενδυτές τονίζουν πως η στήριξη των τιμών του Brent διεθνούς προέλευσης γύρω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η σημερινή αύξηση των τιμών του πετρελαίου ακολούθησε τις χθεσινές απώλειες, μετά τις αμφιβολίες που αρχίζουν να εδραιώνονται αλλά και τη συλλογική αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση διεθνούς συνάντησης των βασικών πετρελαιοπαραγωγικών χωρών-μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ, με αντικείμενο το “πάγωμα” της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Το Ιράν δε δείχνει διατεθειμένο να στηρίξει την πρωτοβουλία, όσο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εξακολουθούν να έχουν ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 10 εκατ βαρέλια.

Οι αναλυτές από την πλευρά τους εκφράζουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της αυξητικής τάσης στις τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας της υπερπροσφοράς η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγής, φτάνει στα 1 εκατ βαρέλια ημερησίως, έναντι της περιορισμένης ζήτησης.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων