Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Απαισιόδοξες οι προοπτικές για το πετρέλαιο το 2016

Απαισιόδοξες οι προοπτικές για το πετρέλαιο το 2016

Διαφήμιση

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένονταν να καταγράψουν μια δεύτερη χρονιά σημαντικών απωλειών, παρόλο που σημείωσαν μικρή άνοδο τις τελευταίες ώρες συναλλαγών του 2015, καθώς η προσφορά ρεκόρ από τον ΟΠΕΚ δημιουργεί έναν άνευ προηγουμένου κορεσμό στην παγκόσμια αγορά.

Οι άμεσες προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου παραμένουν απαισιόδοξες. Η Goldman Sachs έχει πει ότι ίσως χρειαστεί οι τιμές να υποχωρήσουν έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να εξισορροπήσει η αγορά. Η Morgan Stanley, στις προβλέψεις της για την επόμενη χρονιά, εκτίμησε ότι «αυξάνονται οι αντιξοότητες για το πετρέλαιο το 2016».

Οι αναλυτές αναμένουν να εισρεύσουν στις παγκόσμιες αγορές και κάποιες ποσότητες αμερικανικού πετρελαίου, μετά την απρόσμενη άρση τον Δεκέμβριο της απαγόρευσης για τις εξαγωγές αμερικανικού αργού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η παραγωγή του αργού ξεπερνά τη ζήτηση κατά περίπου μισό εκατ. έως και 2 εκατ. βαρέλια κάθε μέρα.

Το πετρέλαιο άρχισε να υποχωρεί στα μέσα του 2014 καθώς η αυξημένη παραγωγή από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου ξεπέρασε τη ζήτηση. Η πτώση επιταχύνθηκε στα τέλη του 2014 μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, όπου ηγετική θέση κατέχει έχει η Σαουδική Αραβία, να διατηρήσει την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα για να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά αντί να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές.

Στη συνάντησή του στις αρχές του μήνα στη Βιέννη, ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε στόχους για την παραγωγή, παγιώνοντας την απόφασή του να προστατεύσει το μερίδιό του στην αγορά, καθώς ετοιμάζεται για την επιστροφή των ιρανικών εξαγωγών στην αγορά μετά την άρση των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Τεχεράνης.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων