Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Το απότομο κρύο έφερε ζήτηση… για πετρέλαιο με 1,30 ευρώ το λίτρο – Μείωση παραγγελιών 50% από πέρυσι στην Κρήτη

Το απότομο κρύο έφερε ζήτηση… για πετρέλαιο με 1,30 ευρώ το λίτρο – Μείωση παραγγελιών 50% από πέρυσι στην Κρήτη

Διαφήμιση
Oι καταγγελίες είναι πάρα πολλές, είτε για νοθευμένο πετρέλαιο είτε για μικρότερες ποσότητες παράδοσης. 

Η πτώση της θερμοκρασίας των τελευταίων 24ώρων συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης σε πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι τιμές του συνεχίζουν να μειώνονται στη χώρα μας, ως συνέπεια της πτώσης των διεθνών τιμών, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή, με εξαίρεση μία μικρή άνοδο στο “βαρέλι”, που πάντως δε φαίνεται να είναι ικανή να ωθήσει και πάλι προς τα πάνω τις τιμές στη λιανική κατανάλωση σε επίπεδο Κρήτης και σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Στο μεταξύ, η αγοραστική κίνηση μόνο τις παραμονές των γιορτών αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά στη συνέχεια καθηλώθηκε αφού ο καιρός ήταν ζεστός και ο κόσμος δεν ένιωθε την ανάγκη να προμηθευτεί περισσότερο πετρέλαιο.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έκαναν, ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη μια ελαφρά ανοδική κίνηση προς τα 78 δολάρια το βαρέλι, τιμή όμως που απέχει από τα σχεδόν 81 δολάρια που ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με τις τιμές λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίζουν τότε – κατά μέσο όρο – το 1,3 ευρώ το λίτρο. 

Στο μεταξύ, η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας προκάλεσε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, που έως πρόσφατα κινούνταν υποτονικά.

Μιλώντας στο neakriti.gr χθες, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης τόνισε: «Η τιμή στα ντόπια πρατήρια για το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στο 1,29 με 1,30 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι ήταν οι τιμές την αντίστοιχη περίοδο γύρω στο 1,15 με 1,17 ευρώ το λίτρο στην αντλία, αλλά με την επιδότηση του κράτους στην αντλία της τάξεως των 25 λεπτών συν τα 7 λεπτά που είχαν δώσει επιδότηση οι εταιρείες. Δηλαδή, χωρίς τις επιδοτήσεις, οι τιμές ήταν πολύ πιο πάνω στην πραγματικότητα για τους καταναλωτές». 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτη στο ξεκίνημα της περιόδου διάθεσής του, δηλαδή από τις 13 Οκτωβρίου 2023, ήταν φέτος γύρω στο 1,47 ευρώ το λίτρο και αυτή τη φορά δεν ίσχυαν οι επιδοτήσεις που είχαν τεθεί σε ισχύ την περίοδο του 2022 έως την άνοιξη του 2023, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων