Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αρνητικό πρόσημο τον Ιανουάριο στις πωλήσεις καυσίμων – «Φρένο» στην περσινή ανάκαμψη της αγοράς

Αρνητικό πρόσημο τον Ιανουάριο στις πωλήσεις καυσίμων – «Φρένο» στην περσινή ανάκαμψη της αγοράς

Διαφήμιση

Πέμπτη 13/02/2020 – 07:32
Οι βενζίνες έκλεισαν τον περασμένο μμήνα στο -1,7%, το πετρέλαιο κίνησης στο -0,7%, και το πετρέλαιο θέρμανσης στο -5,4%
Σημάδια ανακοπής του ρυθμού αύξησης της ζήτησης καυσίμων που σημειώθηκε το 2019 παρατηρείται το πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενώ το 2019 η ζήτηση στην αγορά καυσίμων έκλεισε με άνοδο 4,2% σε σχέση με το 2018 , με οδηγό το πετρέλαιο θέρμανσης οι όγκοι του οποίου αυξήθηκαν κατά 11,7%, ο Ιανουάριος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και για τα καύσιμα κίνησης και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι βενζίνες από οριακή μείωση της τάξης του 0,7% στο τέλος του 2019, υποχώρησαν στο -1,7% τον Ιανουάριο του 2020 και το πετρέλαιο κίνησης από αύξηση 1,7% υποχώρησε στο -0,7%. Εντυπωσιακή μείωση της τάξης του -5,4% παρουσίασε τον πρώτο μήνα του έτους και το πετρέλαιο θέρμανσης από αύξηση της τάξης του 11,7% το 2019 σε σχέση με το 2018.

Η εξέλιξη, προκαλεί ανησυχία στην αγορά καυσίμων στην οποία είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για ανάκαμψη μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης.


«Πληγή» ακόμη παραβατικότητα και λαθρεμπόριο

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά και για τα θέματα παραβατικότητας και λαθρεμπορίου καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμησή τους. Το σύστημα εισροών- εκροών μετά από 10 χρόνια θεσμοθέτησης και ενώ έχουν επενδυθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τον κλάδο πρατηρίων και εταιριών παραμένει ανενεργό.

Τα δεδομένα που μεταφέρονται ηλεκτρονικά από τα πρατήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη φορολογική διοίκηση καθώς δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων της προμηθεύτριας εταιρείας που στέλνονται στην ΑΑΔΕ με αυτά των πρατηριούχων.

Επιπλέον, το σύστημα που εγκαταστάθηκε στα πρατήρια δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως, διότι έχει προβλήματα στο λογισμικό και στον εξοπλισμό, ενώ συγχρόνως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στην ΑΑΔΕ και στη ΓΓΠΣ προκειμένου να ελέγχει τα στοιχεία που αποστέλλονται.

Νέο σχέδιο νόμου από το ΥΠΟΙΚ

Προσδοκίες για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα που κοστίζει στο δημόσιο απώλεια εσόδων περί τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως δημιουργεί η κατάθεση νέου σχεδίου νόμου που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και στα αλκοολούχα ποτά και στα τσιγάρα.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Φεβρουάριο.

www.worldenergynews.gr