Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ατούν: Θα προχωρήσουμε σε έρευνες και στην Μόρφου

Ατούν: Θα προχωρήσουμε σε έρευνες και στην Μόρφου

Διαφήμιση

Το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά έχει ολοκληρώσεις τις έρευνες που έκανε από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο, τα στοιχεία που συνέλεξε αναλύονται και θα γίνει ενδελεχής έρευνα και στην περιοχή της Μόρφου, δήλωσε ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας», Σουνάτ Ατούν, υποστηρίζοντας πως η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του Τσεϊχάν στην Τουρκία και την Ευρώπη είναι οικονομικά και εμπορικά πολύ πιο συμφέρουσα.

Μιλώντας στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ανατολή στα κατεχόμενα, ο κ. Ατούν είπε πως παρά τις συνομιλίες της Shell (αγόρασε τη British Gaz που έχει τερματικά LNG στην Αίγυπτο) για να μεταφερθεί στην Αίγυπτο το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή και τις ποσότητες του Ισραήλ και του οικοπέδου Αφροδίτη, πιστεύει ότι είναι πιο πρόσφορο και κατάλληλο οικονομικά και εμπορικά οι ενεργειακές αυτές πηγές να μεταφερθούν μέσω του ψευδοκράτους «με την Τουρκική εταιρεία Πετρελαίου μέτοχο, στο Τσεϊχάν και από εκεί στην ΕΕ».

Ο κ. Ατούν είπε ότι τα σχέδια μεταφοράς στα τερματικά υγροποιημένου αερίου στην Αίγυπτο δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα λύση και υπενθύμισε ότι στην τελευταία τους επίσκεψη με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας στο Μπαρμπαρός είχαν τονίσει την αποφασιστικότητά Τουρκίας – ψευδοκράτους να συνεχίσουν τις έρευνες για φυσικό αέριο.

Στην περιοχή του Τσεϊχάν, είπε, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα τερματικά ενέργειας στον κόσμο, ιδιαίτερα της δικής μας γεωγραφικής περιοχής, με συνδέσεις με την Ευρώπη, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. «Με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που θα κάνουμε στις δικές μας θάλασσες το Τσεϊχάν θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο». Γι’ αυτό, συνέχισε, είναι πιο συμφέρουσα λύση, οικονομικά και εμπορικά, οι ενεργειακοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου να μεταφερθούν μέσω του Τσεϊχαν, με συνέταιρο την τουρκική εταιρεία πετρελαίου στην Ευρώπη. Δεν είναι οικονομικά εναλλακτική λύση η μεταφορά του αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου, η οποία μπορεί να καλύψει με δική της παραγωγή τις εσωτερικές της ανάγκες σε ενέργεια, πρόσθεσε λέγοντας πως η υγροποίηση του φυσικού αερίου και η μεταφορά του από την Αίγυπτο στην ΕΕ δεν θα αφήσει εμπορικό κέρδος και η τιμή τελικού κόστους θεωρεί – όπως είπε – ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ.

Ο Σουνάτ Ατούν μίλησε και για επιταχυνόμενη ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κατεχόμενα, λέγοντας πως λόγω και της αλλαγής στους κανονισμούς μπορούν να δημιουργηθούν ηλιακά πάρκα παραγωγής ενέργειας και να ενσωματωθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα παράγονται 20 μεγκαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ιδιώτες παραγωγούς ενώ για τη χρονιά 2017-2018, είπε ότι θα βγουν σε διαγωνισμό ως «κυβέρνηση» για την παραγωγή ακόμη 20 μεγκαβάτ.

Το πρακτορείο Ανατολή σημειώνει ότι όσον αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου, υπολογίζεται ότι στο Λεβιάθαν και στο Ταμάρ του Ισραήλ υπάρχουν 800 εκ κμ φυσικού αερίου ενώ ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει παλαιότερα πως υπολογίζεται ότι στην περιοχή υπάρχουν επιπρόσθετες ποσότητες που φτάνουν τα 2,2 τρις κμ φυσικού αερίου.

πηγή: energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων