Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μπρα ντε φερ Τσίπρα – Ανδρεαδάκη για το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Μπρα ντε φερ Τσίπρα – Ανδρεαδάκη για το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Διαφήμιση

Δεν θα εφαρμοσθεί το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία από φέτος αλλά από το 2018, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 24η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), μετά τα «καρφιά» του προέδρου του Συνδέσμου Ανδρέα Ανδρεάδη/

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε «εξωφρενικό» και «τελείως παράλογο» τον «φόρο πληρότητας» για ξενοδοχεία πάνω από δύο αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από δύο κλειδιά που θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τις τουριστικές επιχειρήσεις, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταθεί αλληλέγγυος.

«Καμία τουριστική επιχείρηση δεν έχει πλέον το περιθώριο να απορροφήσει, ούτε κατά διάνοια, ένα πρόσθετο τέτοιο κόστος. Και πόσοι Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν και πόσοι ξένοι, οι οποίοι μόλις αντιληφθούν το πόσο αδικαιολόγητα ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, γίνεται πλέον η Ελλάδα, θα την προσπεράσουν και θα επιλέξουν κάποιον άλλο προορισμό;», ρώτησε.

«Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε τον νέο στόχο αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης». Για εφέτος η αρχική πρόβλεψη του ΣΕΤΕ ήταν θετική, με 1,5 εκατ. περισσότερες αφίξεις στα 25 εκατ., συν 2,5 εκατ. από κρουαζιέρα. Και έσοδα στα 15 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 800 εκατ. σε σχέση με το 2015.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επεσήμανε ότι η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης μετατίθεται στο 2018, ενώ υποστήριξε πως, ο ΦΠΑ στη διαμονή προοριζόταν στο 23%, «αν η κυβέρνηση δεχόταν χωρίς διαπραγμάτευση τις προτάσεις των δανειστών».

«Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος. Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε δε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα «πέσουν» πάνω από 10 δισ. στην πραγματική οικονομία και υπογράμμισε ότι «η εξέλιξη αυτή για το χρέος, συνιστά στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια – καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον τουρισμό «πηγή αισιοδοξίας» στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ενώ τόνισε ότι θα είναι πάλι η «αιχμή του δόρατος» για την ανάκαμψη. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πέρσι σημειώθηκε ρεκόρ στις αφίξεις, ενώ αναφέρθηκε σε δύο αιτήματα του τουριστικού κλάδου:

  • Τη διασφάλιση περιβάλλοντος οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας
  • Την εγγύηση της ασφάλειας

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων