Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Το «χρυσό μυστικό» της Shell είναι η κερδοσκοπία

Το «χρυσό μυστικό» της Shell είναι η κερδοσκοπία

Διαφήμιση
shell oil

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «χρυσό μυστικό» της Shell είναι η κερδοσκοπία

Η Shell δεν βγάζει τα κέρδη της μόνο από την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που η ίδια εξορύσσει, αλλά και από το trading. Αγοράζει και πουλά αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, προϊόντα διύλισης πετρελαίου, ηλεκτρική ενέργεια και άδειες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε όλο τον κόσμο για λογαριασμό τρίτων ή και για την ίδια, κερδοσκοπώντας από τις μεταβολές των τιμών των εν λόγω εμπορευμάτων στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων. Το trading ήταν ο πιο κερδοφόρος τομέας εντός του ομίλου της Shell τα τέσσερα από τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Shell Trading αγοράζει και πωλεί κάθε χρόνο περίπου τρεις φορές τον όγκο υδρογονανθράκων που παράγει ο συνολικός όμιλος.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της τεράστιας επιχείρησης εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ωστόσο ένα από πιο κρυφά μυστικά της εταιρείας. Η Shell δεν ανακοινώνει ποτέ πόσα κερδίζει συνολικά το τμήμα συναλλαγών της.

Εγγραφα αγωγής που κατατέθηκε από έναν πρώην υπάλληλο σε πολιτειακό δικαστήριο του Τέξας αποκάλυψαν ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αποφέρει στη Shell περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Ο John Dimech, πρώην διευθυντής στον όμιλο εμπορίας αργού πετρελαίου της Shell στο Χιούστον για 11 χρόνια, κατέθεσε συγκεκριμένα ότι η μονάδα εμπορίας αργού του ολλανδο-βρετανικού κολοσσού συνήθως έκανε μεταξύ 950 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως. Το ποσό ισοδυναμεί με το 13%-15% των συνολικών προ φόρων κερδών της Shell στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Η πιο ευρέως αναφερόμενη ανάλυση των συνολικών κερδών της Shell παγκοσμίως από το trading προέρχεται από τον οίκο ερευνών μετοχών Bernstein Research. Η έρευνα δεν είναι διαθέσιμη στο κοινό, αλλά ο οικονομικός Τύπος έχει αναφέρει τις εκτιμήσεις της σε διάφορα άρθρα. Από αυτά φαίνεται ότι η Shell Trading κερδίζει σταθερά περισσότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες.

Το 2022 οι traders της Shell κέρδισαν 16,8 δισ. δολάρια το 2022 σε σύγκριση με τα 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια της Total και τα 7,2 δισ. δολάρια της BP. H Shell είχε υποσχεθεί ότι θα σταματήσει το trading φυσικού αερίου προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια απομάκρυνσης από τους υδρογονάνθρακες, αλλά τα γύρισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Shell όσο και άλλες εταιρείες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για χειραγώγηση τιμών.

https://www.efsyn.gr/

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων