Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Δελτίο τύπου ΠΟΠΕΚ 12/3/2012

Δελτίο τύπου ΠΟΠΕΚ 12/3/2012

Διαφήμιση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)
Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη
Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881
Κιν. Προέδρου κ. Χ. Μαυράκη – 6984314310
E mail: popek@popek.gr

Ηράκλειο Κρήτης 12/03/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η δήλωση της Κομισιόν, δια του Επιτρόπου Potočnik σύμφωνα με την οποία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ένα ακόμη διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης προκειμένου να πιέσει την τρόικα για να πετύχει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πράγματι τη μείωση του φόρου.

Η δήλωση του Επιτρόπου έγινε σε απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή κ. Ν. Χουντή και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Επιτροπή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να έχει λάβει απόφαση για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα. Παρομοίως, η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να καλύπτει τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών σε θέρμανση, ούτε η νομοθεσία της ΕΕ περιλαμβάνει διατάξεις για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών. Η οδηγία 2009/72/ΕΚ καλύπτει πράγματι την πρόσβαση στην ενέργεια από ευρύτερη σκοπιά απαιτώντας την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται. Ωστόσο, με βάση την εν λόγω νομοθεσία (άρθρο 3 παράγραφος 8), η σχετική αρμοδιότητα έχει σαφώς ανατεθεί στα κράτη μέλη.»

Η ΠΟΠΕΚ καλεί για πολλοστή φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και των υπολοίπων καυσίμων, καθώς και την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ επί των ΕΦΚ για να αποκαταστήσει την πρόσβαση των καταναλωτών στη θέρμανση, να βοηθήσει την ανάπτυξη, την ομαλή λειτουργία της αγοράς, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τα έσοδα του Δημοσίου. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων

Ο Πρόεδρος                                                                                                                Ο Γ. Γραμματέας

Μαυράκης Χαράλαμπος                                                                                            Μελίδης Σπύρος

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων