Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Δελτίο Τύπου ΠΟΠΕΚ 27/3/2012

Δελτίο Τύπου ΠΟΠΕΚ 27/3/2012

Διαφήμιση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη
Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881
Κιν. Προέδρου κ. Χ. Μαυράκη – 6984314310
E mail: popek@popek.gr

Ηράκλειο Κρήτης 27/03/2012
Αρ. Πρωτ. 607

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων που συζητείται στη Βουλή, αναφορικά με τα πρατήρια καυσίμων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 114 παράγραφος 3 προβλέπει ότι επανέρχονται σε ισχύ άδειες ίδρυσης πρατηρίων και εγκρίσεις κυκλοφοριακών συνδέσεων που είχαν εκδοθεί από το… 1970 με το Βασιλικό Διάταγμα 465, έως το 1989. Δεν ξέρουμε αν ο συντάκτης της ρύθμισης αυτής είχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του, υποθέτουμε όμως ότι οι φωτογραφικές διατάξεις εξακολουθούν να απαγορεύονται.

Επί της ουσίας, είναι προφανές ότι οι κυκλοφοριακές συνθήκες του 1970 ή ακόμα και του 1989 δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές. Δεν είναι δυνατόν, συνεπώς, να αναβιώνουν οι άδειες που είχαν εκδοθεί με τα τότε δεδομένα.

Ερωτηματικά αλλά και κίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο προκύπτουν από την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, με την οποία επιτρέπεται η προσθήκη εγκαταστάσεων υγραερίου (LPG) στον ακάλυπτο χώρο στεγασμένων σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες υγρών καυσίμων. Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Ταυτόχρονα, η διάταξη με την οποία απαγορεύεται η προσθήκη εγκαταστάσεων υγραερίου σε κτίρια που φιλοξενούν και άλλες χρήσεις εκτός από πάρκινγκ αυτοκινήτων, είναι εντελώς προσχηματική. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση ατυχήματος οι συνέπειες θα είναι σοβαρές όχι μόνο για όσους βρίσκονται στο συγκεκριμένο κτίριο αλλά και στα διπλανά.

Η ΠΟΠΕΚ ζητά την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων για τους λόγους που προαναφέραμε. Σημειώνουμε επίσης ότι οι διατάξεις αυτές ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας στο διάλογο που προηγήθηκε με το υπουργείο Μεταφορών για το εν λόγω νομοσχέδιο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παράλειψη αυτή οφείλεται σε αβλεψία και όχι σε διάθεση απόκρυψης των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας

Μαυράκης Χαράλαμπος                                       Μελίδης Σπύρος

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων