Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Δελτίο τύπου

Δελτίο τύπου

Διαφήμιση

Ένωση Πρατηριούχων Βενζίνης και Πετρελαιοειδών Νομού Χανίων
Μπονιαλή 11-19 –Τ.Κ. 73100
Χανιά
Τηλ. & Fax: 28210 58825
www.ebexa.gr
Τηλ. Προέδρου: 6944555328 Χανιά, 26-7-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέσα στο γενικότερο περιβάλλον περικοπών και ακρίβειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές τιμές των καυσίμων δυστυχώς έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και το λουκέτο σ’ ένα σημαντικό ποσοστό πρατηρίων, ενώ και η βιωσιμότητα των εναπομεινάντων πρατηρίων είναι αμφίβολη, καθώς, προκειμένου οι τιμές να μην εκτιναχθούν σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη καθιστώντας εντέλει απολύτως απαγορευτική την κατανάλωση καυσίμων, τα πρατήρια αναγκάζονται να λειτουργούν με ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια κέρδους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η επιβολή εξωπραγματικών προστίμων για παραβάσεις τυπικές κι όχι ουσίας δίνουν τη χαριστική βολή στα πρατήρια καυσίμων. Εδώ και καιρό η Ένωσή μας έχει προτείνει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις και συγκεκριμένα:

  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30 λεπτά.
  • Υπολογισμός του ΦΠΑ επί της τιμής που πωλούν οι εταιρίες διύλισης και χονδρικής προ φόρων, ήτοι χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιβαρύνσεις από τους φόρους, ώστε να σταματήσει η επιβολή φόρου στον φόρο.
  • Έλεγχος και εποπτεία σε όλα τα στάδια της αγοράς, δηλαδή όχι μόνο στη λιανική, αλλά επίσης στην χονδρική και τη διύλιση.
  • Πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας.

Πρόκειται για μέτρα συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και ευχερώς πραγματοποιήσιμα, τα οποία όχι μόνο θα επιφέρουν άμεση και σημαντική μείωση της τιμής των καυσίμων, αλλά επιπλέον τονώνοντας την κατανάλωση σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας, τελικά θα αποφέρουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Για το λόγο αυτό εντός του Αυγούστου πρόκειται να πραγματοποιήσουμε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να λάβουμε απόφαση για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις και επ’ αόριστω κλείσιμο των πρατηρίων του νομού, μετά τις 15 Αυγούστου, προκειμένου να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου, διαμαρτυρόμενοι αλλά και διεκδικώντας επίλυση τόσο στο πρόβλημα των υψηλών τιμών των καυσίμων όσο και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την επιβολή προστίμων σχετικά με το πρόγραμμα «Ήφαιστος», όπου για παραβάσεις τυπικού χαρακτήρα και όχι ουσίας, καθώς δεν τίθεται θέμα ούτε φοροδιαφυγής ούτε λαθρεμπορίας, επιβάλλονται τεράστια, άδικα και εξωπραγματικά πρόστιμα. Προσβλέπουμε δε στη συμπαράσταση όλων των φορέων του νομού, όπως του Εμπορικού Επιμελητηρίου και των λοιπών επαγγελματικών και καταναλωτικών ενώσεων, με τους οποίους το τελευταίο χρονικό διάστημα συμπορευόμαστε, καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι πρόβλημα που αφορά όλους. Προσδοκούμε αυτή τη φορά να ακουστεί η φωνή μας και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αν όμως για ακόμα μία φορά η πολιτεία δεν αναλάβει τις ευθύνες της, δεν έχουμε άλλη επιλογή απ’ το να κλείσουμε τα πρατήριά μας διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων πριν αναγκαστούμε να βάλουμε λουκέτο λόγω της ακρίβειας, της πτώσης της κατανάλωσης και της επιβολής άδικων προστίμων.

Για την Ένωση

Ο Πρόεδρος                                                                                                              Ο Γ. Γραμματέας

Ευάγγελος Κώτσος                                                                                                 Δρακακάκης Ιωάννης

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων