Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝ.ΒΕ.Θ 4/10/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝ.ΒΕ.Θ 4/10/2019

Διαφήμιση

ΔΑΝΑΪΔΩΝ 7- ΤΗΛ.2310526411 FAX 2310525926 T.K.546 26 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
E-mail evethax@otenet.gr
www.enveth.gr
Θεσσαλονίκη 4 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κο. ΣΤΑΊ΄ΚΟΥΡΑ ΧΡΗΣΤΟ

ΠΡΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ κο. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

ΠΡΟΣ:Μ.Μ.Ε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Π.Ο.Π.Ε.Κ. κο. ΑΣΜΑΤΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ
ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύριε Υπουργέ,
Είμαστε υποχρεωμένοι να σας καταθέσουμε την άποψή μας όσον αφορά τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης. Σας θυμίζουμε ότι , η εξομοίωση των διαφορετικών Ε.Φ.Κ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης έγινε με πρόσχημα την « πάταξη » του λαθρεμπορίου και ήταν η απαρχή των δινών που επακολούθησαν. Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης ήταν , η οικονομική καταστροφή χιλιάδων πρατηριούχων οι οποίοι είτε έκλεισαν πρατήριά τους, είτε αυτά υφαρπάχθηκαν από τις εταιρίες χονδρικής . Λόγω της ανέχειας των πολιτών που δεν μπορούσαν να αγοράσουν καύσιμο για να ζεσταθούν είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια μόλυνση της ατμόσφαιρας από την καύση οποιονδήποτε ακαταλλήλων υλικών και την απώλεια τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά έσοδα.
Είναι υποκριτικό να νοιάζεται η παγκόσμια κοινότητα για το περιβάλλον και η χώρα μας σε μία νύχτα με μία απόφαση να δημιουργεί τέτοια προβλήματα. Την τελευταία σεζόν με φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης η κατανάλωση έφτασε τα 2,9 δις λίτρα και την επόμενη μετά την αύξηση του Ε.Φ.Κ περιορίστηκε στα 900 εκατομμύρια λίτρα. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται ότι η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε μόλις 100 εκατομμύρια λίτρα , όταν μάλιστα τότε η επιλογή των αγοραστών και ιδιαίτερα των εμπορικών στόλων για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Δηλαδή είχε ήδη προδιαγραφεί η άνοδος της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Αναρωτιόμαστε λοιπόν που πήγαν τα δισεκατομμύρια λίτρων που υποτίθεται ότι ήταν προϊόντα λαθρεμπορίου; Χάθηκαν λοιπόν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια λίτρα από την αγορά τα οποία έγιναν ξύλα, pellet και ένα κομμάτι φυσικό αέριο χωρίς να επιτευχτεί κανένας στόχος. Σήμερα η αδικία παραμένει και οι καταναλωτές που για το αγαθό της θέρμανσης επιλέγουν πετρέλαιο , φορολογούνται υπέρμετρα περισσότερο από τους χρήστες άλλων θερμαντικών πηγών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγό φυσικού αερίου ή δεν διαθέτουν τα χρήματα για σύνδεση με αυτόν, ρωτάμε την Πολιτεία:
Γιατί αυτή η διάκριση;
Είναι δίκαιο;
Βολευτήκαμε με τις επιταγές των μνημονίων;
Επίσης σας καλούμε να σκεφτείτε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένο κοστολόγιο για την ενέργειά τους και καθίστανται μη ανταγωνιστικές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σας προτείνουμε αντί του επιδόματος θέρμανσης το οποίο είναι κουτσό διότι καλύπτει ένα μέρος της κατανάλωσης των πολιτών και υπό προϋποθέσεις να μειώσετε τον Ε.Φ.Κ. για όλους τους καταναλωτές. Επίσης η φορολογία δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο τους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης αλλά στα πλαίσια της ισονομίας όλες τις πηγές θέρμανσης. Τι είναι δηλαδή οι καταναλωτές του πετρελαίου αποδιοπομπαίοι τράγοι;

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝ.ΒΕ.Θ.