Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Διάβημα της Ελλάδας στην Αυστρία για τη διάσκεψη βαλκανικών χωρών

Διάβημα της Ελλάδας στην Αυστρία για τη διάσκεψη βαλκανικών χωρών

Διαφήμιση

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστριακή πρέσβη Άντρεα Ίκιτς Μπεμ επέδωσε ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, με αφορμή την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως ανακοίνωθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι «με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα».

Ανέφερε επίσης ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, ο κ. Μαυροειδής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ε.Ε.. 

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη. 

Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, του Κοσόβου, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας. 

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε στον ΣΚΑΪ τη λύπη του για την εν λόγω πρωτοβουλία της Αυστρίας, μιλώντας για κίνηση λυπηρή που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό.

Όπως είπε, η Αυστρία χαρακτηρίζει την Ελλάδα πηγή εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ, ενώ η είσοδος είναι τα παράλια της Τουρκίας, καλεί στη σύσκεψη χώρες εκτός Ε.Ε. παραβιάζει ευρωπαϊκές αποφάσεις και τραυματίζει βαθύτατα την Ευρώπη.

Ο κ. Μουζάλας έκανε επίσης λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος, αναφερόμενος στην απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών για τους πρόσφυγες.

 «Πέντε αρχηγοί αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής» τόνισε και πρόσθεσε: «Πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια».

Όλγα Γεροβασίλη: Νομικά και πολιτικά ανεπίτρεπτη η πρακτική χωρών της Ε.Ε. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε εξαιρετικά σύνθετη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό, καθώς, όπως ανέφερε, ακόμη κι αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα φαίνεται να αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών-μελών ή μη της Ε.Ε.

Πρόσθεσε ότι η πρακτική αυτή χωρών της Ε.Ε. είναι πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη, αναφέρθηκε στο διάβημα της ελληνικής πλευράς προς την Αυστρία και προανήγγειλε και άλλες ενέργειες «που κρίνονται αναγκαίες για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ακόμη ότι Αθήνα αναμένει την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ επιβεβαίωσε ότι το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γιατί προβάλλει αντιρρήσεις η Τουρκία. 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων