Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Δύο Φόροι – Φωτιά, Αφορολόγητο 9.000 Ευρώ, «Σφαγή» Στις Συντάξεις

Δύο Φόροι – Φωτιά, Αφορολόγητο 9.000 Ευρώ, «Σφαγή» Στις Συντάξεις

Διαφήμιση

Ένα νέο τοπίο στην ελληνική οικονομία και μια διαφορετική ημέρα για εκατομμύρια Ελληνες, θα φέρει η συμφωνία με τους δανειστές, εάν βεβαίως κλείσει κάποια στιγμή.

Τα σκληρά φορολογικά μέτρα για να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα μέχρι το 2018 αλλά και οι μεγάλες περικοπές στο Ασφαλιστικό, όπου θυσιάζονται οι επικουρικές για να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, και με τα παζάρια να είναι σκληρά και να αλλάζουν ώρα με την ώρα τις προτάσεις που κατατίθενται και από τις δύο πλευρές, στο τραπέζι έχουν πέσει δύο εισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών, καθώς την άλλη Κυριακή είναι το Πάσχα των Καθολικών ανέφεραν σήμερα αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Θα υπάρξει δηλαδή διακοπή για το Πάσχα των Καθολικών ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί μετά απο αυτό. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση διευκρινίζουν οι αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Τα μέτρα – φωτιά που προτείνει η Αθήνα για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» είναι:

– Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί με την πρόταση αυτή, που έχει διαμορφωθεί στη βάση των χαμηλότερων λιανικών τιμών που ισχύουν στην Ελλάδα και προβλέψεων των αναλυτών ότι αυτές θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια, παρότι υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι αυτές οι χαμηλές τιμές δεν τονώσει την κατανάλωση

– Η επιβολή ειδικού τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές

Οι δανειστές απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση αυτή, την οποία όμως η ελληνική πλευρά επιμένει να κρατά στο τραπέζι καθώς φέρνει έσοδα της τάξης των περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Χάσμα χωρίζει την ελληνική πλευρά από το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το αφορολόγητο, αφού η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να το ψαλιδίσει στις 9.000-9.100 ευρώ, που μεταφράζεται σε περίπου 100 ευρώ επιπλέον φόρο σε περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε αφορολόγητο 7.000-8.000 ευρώ.

Με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες αργά χθες το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει πλήρως όσα συμφώνησε με τους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «δεν θα κάνουμε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο».

«Όσοι ζητούν περισσότερα θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν γιατί έχουν επιχειρήματα ή αν το κάνουν γιατί έχουν άλλους στόχους και σκοπούς και θέλουν να εγκαταλείψουν την παρουσία τους στο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι μια πολύ σκληρή απάντηση κύκλων του ΥΠΟΙΚ, που εγκαλούσαν το ΔΝΤ ότι βάζει τρικλοποδιές στη διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας ως «παγκόσμια πρωτοτυπία» στην οικονομική πολιτική τους ισχυρισμούς στελεχών του Ταμείου.

Συντάξεις

Την ίδια ώρα, «σφαγή» έως και 40% έρχεται στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, αφού το υπουργείο Εργασίας φέρεται να δέχθηκε περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες περικοπές θα ξεκινούν από τα 170€ κλιμακωτά. Στόχος ωστόσο της κυβέρνησης ειναι το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων από κύριες και επικουρικές συντάξεις -μετά τις μειώσεις- να μην πέφτει κάτω από τα 1.400 ευρώ.

Η κυβέρνηση το μόνο που φαίνεται να κερδίζει είναι η αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που έως τώρα προσέκρουε στην αρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ελληνική πλευρά δεν εκανε πισω μονο στις επικουρικες, αλλα και στην εθνική σύνταξη. Αποδέχθηκε να χορηγειται ολοκληρη, δηλαδη 384 ευρω σε όσους έχουν πάνω από 20 χρονια ασφάλισης, ενώ μειωμένη κοντά στα 340 σε όσους έχουν 15 έτη.

Σκληρή μάχη δίνεται για το τελικό ύψος των κύριων συντάξεων, καθώς οι δανειστές θέλουν να μπουν για τα καλά στην πρέσα οι παροχές. Το άγριο μπρα- ντε- φερ επικεντρώνεται στα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία και θα κρίνουν το τελικό ύψος των συντάξεων.

analitis.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων