Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Διπλή απειλή για την οικονομία – Φόβοι για νέα καταιγίδα

Διπλή απειλή για την οικονομία – Φόβοι για νέα καταιγίδα

Διαφήμιση

Βαριά σκιά στην οικονομία και φόβοι για νέες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και την αγορά γενικότερα, ρίχνει η συνεχής καθυστέρηση της αξιολόγησης και οι πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα. Η απειλή νέων αναταράξεων ενισχύεται και από το κύμα απεργιών που ξεκινά τις επόμενες ημέρες από τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς φορείς και τους αγρότες για το ασφαλιστικό.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι μια παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή και μια διαρκής σύγκρουση με τους δανειστές θα φέρει σε δεινή θέση την οικονομία και η χώρα θα επιστρέψει πολλούς μήνες πίσω.
Στις καθημερινές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται στις επόμενες ημέρες και αναμένεται να κορυφωθούν στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία, προστίθενται οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και αυτοτελώς απασχολούμενοι που αντιδρούν στην επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων.

Τη σκυτάλη από τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς, και τη μαζική τους κινητοποίηση, παίρνουν οι αγρότες, που δηλώνουν αποφασισμένοι να κόψουν την Ελλάδα στη μέση. Δυναμικές κινητοποιήσεις για σήμερα, 20 Ιανουαρίου, προγραμματίζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται στις 28 Ιανουαρίου, στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica και στη συνέχεια κάθοδο στην Αθήνα. Για σήμερα προγραμματίζονται μπλόκα στα Τέμπη, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Νομού Λάρισας.

Το μπλόκο των Τεμπών θεωρείται ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους. Η συγκέντρωση τρακτέρ σε χωριά του νομού, όπως λένε οι διοργανωτές, έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και αναμένονται εκατοντάδες τρακτέρ να οδεύσουν προς την κοιλάδα των Τεμπών και να παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου. Οι αγρότες τονίζουν ότι ανοίγουν διάλογο με την κυβέρνηση από μηδενική βάση και με τρακτέρ στον δρόμο, ενώ πέραν του ασφαλιστικού, του φορολογικού και του κόστος παραγωγής, θέτουν και επιμέρους αιτήματα όπως αυτά προκύπτουν από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ανά περιοχή.

Σε πλήρη ετοιμότητα και με «αναμμένες» τις μηχανές των τρακτέρ, οι αγρότες της Μαγνησίας δηλώνουν έτοιμοι, για να στήσουν από αύριο τα μπλόκα τους στην περιοχή. Στόχος των αγροτών της περιφέρειας Αλμυρού είναι ο «στρατηγικής» σημασίας οδικός κόμβος των Μικροθηβών, επί της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αλλά και ο κόμβος του Αερινού για τους αγρότες του κάμπου και του Βελεστίνου. Περισσότερα από 130 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην περιοχή Πλατάνια του Αλμυρού και για σήμερα προβλέπεται πορεία στον κόμβο Μικροθηβών, όπου είναι το προγραμματισμένο ραντεβού. Οι αγρότες του Πηλίου θα καθορίσουν τη στάση τους την ερχόμενη Κυριακή.

Μηχανικοί – Δικηγόροι 
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μηχανικοί. Το Τεχνικό Επιμελητήριο κήρυξε απεργία όλη την εβδομάδα (18-22 Ιανουαρίου) με παράλληλη αποχή όλων των μηχανικών από τα τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών, καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. ΣΥΠΟΘΑ). Παράλληλα το ΤΕΕ θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, ενώ θα ξεκινήσει πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης μέσω των περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ και των ενώσεων μηχανικών. Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η αποχή των δικηγόρων μέχρι την προσεχή Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση του κλάδου. Εν τω μεταξύ, απεργούν σήμερα και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ καταλογίζοντας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «δεν αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα προβλήματα και οδηγεί τον θεσμό σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Νέα απεργία του ΝΑΤ 
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι κήρυξαν νέα απεργιακή κινητοποίηση, τριήμερη αυτή τη φορά, που ξεκίνησε χθες, 19 Ιανουαρίου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν λυθεί το ζήτημα της αυτοτέλειας και της αυτονομίας του Ταμείου. Για σήμερα Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ έχουν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν στο κεντρικό κτίριο του Ταμείου, και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για συντονισμό κοινής δράσης, θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της ΠΝΟ, την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί στην πύλη Ε-3, και στην πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που θα ακολουθήσει.

Τρένα, μετρό και προαστιακό 
Λόγω των τρίωρων επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας που πραγματοποιούν και αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο θα σημειωθούν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο – Πάτρα και αντιστρόφως.

Κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα
Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 οι φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων της χώρας και οι επιστημονικοί φορείς προχωρούν σε 24ωρη απεργία με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην εφαρμογή του προτεινόμενου ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αποφάσισε ομόφωνα το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την 4η Φεβρουαρίου 2016.

Παράλληλα, με το κλείσιμο των καταστημάτων, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ, ομόφωνα προχωρεί στην πραγματοποίηση πανελλαδικού πανεμπορικού συλλαλητηρίου την ίδια ημέρα, 4 Φεβρουαρίου, στην έδρα της ΕΣΕΕ, στην οδό Μητροπόλεως και κάλεσμα σε όλους τους εμπόρους, τους εμπορικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες από όλη την επικράτεια, να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό. Σε κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων καλεί για το ασφαλιστικό η ΓΣΕΒΕΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις τους στις 4 Φεβρουαρίου και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Χωρίς αεροδρόμιο
Οι στάσεις εργασίας ξεκίνησαν από χθες και θα διαρκέσουν έως την ερχόμενη Πέμπτη τις ώρες 05:00-08:00,13:00-16:00, 21:00-24:00. Τις παραπάνω ώρες και ημέρες των στάσεων εργασίας δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του μετρό, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, ενώ κανονικά θα πρα-γματοποιούνται όλα τα δρομολόγια από την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Κάλεσμα
Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μαζί με τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, για να δοθεί ένα μήνυμα στη κυβέρνηση και στους δανειστές ότι το σχέδιο για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να περάσει.

imerisia.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων