Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΔΝΤ: Πιθανό 4ο Μνημόνιο

ΔΝΤ: Πιθανό 4ο Μνημόνιο

Διαφήμιση

Για «πιθανό» νέο πρόγραμμα, που θα συνοδεύεται από τα αντίστοιχα δημοσιονομικά μέτρα, με την Ελλάδα κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις εαρινές του προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εξηγώντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχει θέσει η Αθήνα, αποτελούν αντικείμενο αναθεωρήσεων.

Ειδικότερα, αφού παρατίθενται οι προβλέψεις, διευκρινίζεται ότι «τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι προκαταρκτικά, καθώς και οι τελικές δημοσιονομικές προβολές (για την περίοδο 2016 -2021) δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα δυν νέο πρόγραμμα προσαρμογής».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, και συγκεκριμένα στο μακροοικονομικό πεδίο, το Ταμείο αναφέρει για την Ελλάδα πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα [δηλαδή οι στόχοι της κυβέρνησης για πλεόνασμα το 2015 0,2% – 0,4% έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25%]  αποτελεί αντικείμενο αναθεώρησης, δεδομένης «της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με δυνητικά σημαντικές εθνικολογιστικές προσαρμογές».

Στην ουσία δηλαδή το Ταμείο αμφισβητεί τους δημοσιονομικούς στόχους που βάζει η ελληνική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει οι δημοσιονομικές προβολές δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή δεδομένων των «εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους αφορούν για τους δημοσιονομικούς στόχους και, των βασικών δημοσιονομικών μέτρων που θα μπορούσαν να περιληφθούν σε ένα δυνητικό νέο πρόγραμμα προσαρμογής».

Σταθερά υψηλή η ανεργία 

Κατά τα άλλα ως προς την πορεία της οικονομίας το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ στην Ελλάδαυποχώρησε κατά 0,2% το 2015, ενώ προβλέπει ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016 και ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%. 

Δραματικές είναι οι προβλέψεις και για την ανεργία στη χώρα μας, η οποία διατηρείται στο 25% και το 2016, ενώ εκτιμάται ότι θα πέσει στο 23,4% το 2017. 

Η έκθεση προβλέπει επίσης, ελλειμματικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών κατά 0,2-0,3% του ΑΕΠ, το οποίο θα επιστρέψει σε πλεονασματικό έδαφος το 2021. Επιπλέον, προβλέπει μηδενική μεταβολή πληθωρισμού φέτος και  αύξηση τιμών 0,6% το 2017.

Δυσοίονες προβλέψεις και για την παγκόσμια οικονομία

Επί τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις και για την παγκόσμια οικονομία, διαβλέποντας αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ 3,2% για εφέτος και 3,5% για το 2017, όταν τον περασμένο Ιανουάριο εκτιμούσε ανάπτυξη 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017.

Η Ουάσινγκτον διαβλέπει κινδύνους και απειλές για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες συνδέονται με το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοοικονομικής αναταραχής, λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης προς το σύστημα. Στις πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία νέα κρίση συγκαταλέγονται, επίσης, η παράταση της περιόδου χαμηλών τιμών ενέργειας, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τις προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, η απότομη κάμψη της ανάπτυξης στην Κίνα που θα έχει ισχυρές παρενέργειες στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την εμπιστοσύνη και θα φρενάρει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία

Επίσης το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για μη οικονομικούς παράγοντες, όπως είναι οιγεωπολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαφωνίες, η τρομοκρατία, οι προσφυγικές ροές, ακόμα και ενδεχόμενες παγκόσμιες επιδημίες.

Ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ (στα αγγλικά) 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων