Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Εδραιώνεται το ψυχολογικό όριο ασφαλείας των 40 δολ το βαρέλι στο αργό

Εδραιώνεται το ψυχολογικό όριο ασφαλείας των 40 δολ το βαρέλι στο αργό

Διαφήμιση

Μείωση παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου Brent στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης, διατηρώνοντας ωστόσο, το ψυχολογικό όριο ασφαλείας άνω των 40 δολ το βαρέλι, καθώς έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η θετική προοπτική της αγοράς πετρελαίου, ενισχύεται από τις ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των παραγωγών του “μαύρου χρυσού,” αλλά και τις κινήσεις των επενδυτών να κλείσουν θέσεις μελλοντικής αύξησης των πετρελαϊκών τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης του πετρελαίου Brent καταγράφηκαν με τιμή 40,26 δολ το βαρέλι, σημειώνοντας μείωση κατά 58 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 5,5% στη διάρκεια της συνεδρίασης κερδίζοντας συνολικά ποσοστό 49% της αξίας τους, έναντι του χαμηλού επιπέδου των τιμών που καταγράφηκε στις 20 Ιανουαρίου.

Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου προέλευσης Δυτικού Τέξας καταγράφηκε στα 37,37 δολ το βαρέλι μειωμένη κατά 53 σεντς σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο και έχοντας ανακτήσει ποσοστό 43% της αξίας της, από το χαμηλό που κατέγραψε στις 11 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τη ζήτηση πετρελαίου, οι εισαγωγές του πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν 19,1% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στα 31,80 εκατ τόνους (περίπου 8 εκατ βαρέλια ημερησίως), παρά την αρνητική τάση που διαμορφώνεται γύρω από την πορεία των κινεζικών εξαγωγών. Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα αποδίδεται σε ανάγκες για εισαγόμενο ραφιναρισμένο πετρέλαιο, αλλά και στη μείωση της εσωτερικής παραγωγής αργού πετρελαίου επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς στη Σιγκαπούρη.

Στο επίπεδο της διεθνούς δυναμικής για την αύξηση των τιμών, είχαν ουσιαστικό ρόλο οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των χωρών-μέλων του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, με αντικείμενο το “πάγωμα” της παραγωγής, μεταξύ της 20ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου. Χθες το απόγευμα και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Νότιας Αμερικής, δήλωσαν ότι θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν τρόπους, που θα βοηθήσουν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Την εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στο επίπεδο των 50 δολ το βαρέλι μέχρι το τέλος του χρόνου, εξέφρασε ο Γκάρι Ρος, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας συμβουλευτικών υπηρεσιών PIRA, με έδρα τη Νέα Υόρκη, με τη θετική αυτή εξέλιξη να υποστηρίζεται -σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση- και από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου, από τις ηγετικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ.

Παράλληλα, οι επενδυτές αρχίζουν ν’ αποδεσμεύονται από μεσοπρόθεσμες θέσεις που είχαν στηριχθεί στις προβλέψεις περαιτέρω μείωσης των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με την τράπεζα ANZ Bank.

Πέρα από τις τιμές του πετρελαίου, θετική δυναμική αρχίζει να διαμορφώνεται και στα σιδηρομεταλλεύματα, που αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο στην παραγωγή χάλυβα, με αύξηση τιμών κατά 20% χθες, υπό την προοπτική αύξησης των εισαγωγών στην κινεζική αγορά.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων