Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου το 2018 βλέπει η ΙΕΑ

Εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου το 2018 βλέπει η ΙΕΑ

Διαφήμιση

Ισορροπημένη, σε μεγάλο βαθμό, θα είναι του χρόνου η παγκόσμια προσφορά και ζήτηση για αργό πετρέλαιο, καθώς η κατανάλωση θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί το απόθεμα των καυσίμων και θα αντισταθμίσει την απότομη αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Στην μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ αναφέρει πως εξακολουθεί να εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, για να μετριαστεί στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018.

Τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου πιθανότατα μειώθηκαν το γ’ τρίμηνο, χάρη στην μείωση του όγκου του πετρελαίου που διατηρείται σε πλωτά μέσα αποθήκευσης ή που βρίσκεται σε transit, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Τον Αύγουστο, τα εμπορικά αποθέματα στις βιομηχανοποιημένες χώρες μειώθηκαν κατά 14,2 εκατ. βαρέλια, στα 3,015 δισ. βαρέλια, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα 170 εκατ. βαρελιών πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας, αναφέρει στην έκθεσή της η ΙΕΑ.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως τα νούμερα αυτά υποδηλώνουν πως μπορεί να υπάρξει αύξηση των αποθεμάτων το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους, κάτι που σημαίνει πως δεν συμφέρει τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του να μην τηρήσουν τη συμφωνία τους για περιορισμό της προμήθειας πετρελαίου.

Η ΙΕΑ αναμένει η ζήτηση για το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ να αυξηθεί στα 32,98 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δ’ φετινό τρίμηνο και στη συνέχει να μειωθεί στα 31,87 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η προμήθεια αργού από χώρες εκτός ΟΠΕΚ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως το 2017 και κατά 1,5 εκατ. βαρέλια το 2018 στα 59,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τις ΗΠΑ να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προμήθεια.

Για το σύνολο του 2017 η ΙΕΑ εκτιμά πως η αμερικανική παραγωγή αργού θα αυξηθεί κατά 470.000 βαρέλια ημερησίως και κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018.

πηγή: energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων