Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΕΞΥΠΠ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ – ΒΑΡΣΑΜΗ ΕΠΕ – ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 2023-2024

ΕΞΥΠΠ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ – ΒΑΡΣΑΜΗ ΕΠΕ – ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 2023-2024

Διαφήμιση

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 2023-2024
 

Από σήμερα, 2/10/2023 ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας, με το υπουργείο Υγείας να απευθύνει έκκληση στις ομάδες υψηλού κινδύνου να μην τον αμελήσουν και αυτό γιατί ενώ οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές.
 
Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Δεκέμβριο και κορυφώνεται Φεβρουάριο – Μάρτιο.

                                        Συμβατικό ή νέου τύπου εμβόλιο;

Φέτος, για πρώτη φορά στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο τύποι εμβολίων. Πέραν των συμβατικών, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού και δύο νέου τύπου εμβόλια (Εfluelda, Fluad Tetra), που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. 
 
Tα εμβόλια νέου τύπου, θα χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή ενώ για τα συμβατικά εμβόλια δεν θα απαιτείται συνταγή γιατρού από τον Νοέμβριο. Από τον Νοέμβριο, το κόστος αγοράς κυμαίνεται ανάλογα το εμβόλιο από 11 έως 14 ευρώ για τα συμβατικά.

                           Συμβατικά VS νέου τύπου εμβόλια: Οι διαφορές

Τα δυο νεότερα σκευάσματα είναι ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια (QIV-HD και aQIV) και χαρακτηρίζονται από υψηλή ανοσογονικότητα. «Γι΄ αυτό και προκρίνονται  , για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα 65 ετών και άνω».

Επίσης έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και, παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή», αναφέρεται στις Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 και τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό.

Συστάσεις εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
   

 •  Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
 •    Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
 •    Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
 •    Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
 •    Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
 •    Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
 •    Χρόνια νεφροπάθεια.
 •    Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
 •    Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.
 •    Σύνδρομο Down.
 1. Έγκυες, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95.

  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

  9. Άστεγοι.

  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Χορήγηση σε περιπτώσεις covid

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Όπως σημειώνεται, 

 •    συμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID – 19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
 •  συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

 

Ο ειδικός ιατρός εργασίας,
     Ρητινιώτης Νικόλαος

 

ΕΞΥΠΠ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ – ΒΑΡΣΑΜΗ ΕΠΕ 

Θεσσαλονίκη
Γιαννιτσών 90, 54627
Τηλ.: 2310 546 106, 2310 500 650

Αθήνα
Παπανικολή 40, Χαλάνδρι, 15232 
Τηλ.: 210 68 54 024

email: info@exyppkaranasios.gr
web : www.karanasios.com

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων