Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΕΛΤΑ: παρακράτηση εισπράξεων ΔΕΗ λόγω έλλειψης ρευστότητας

ΕΛΤΑ: παρακράτηση εισπράξεων ΔΕΗ λόγω έλλειψης ρευστότητας

Διαφήμιση

Σε πρόβλημα του ηλεκτρονικού συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών και στην έλλειψη ρευστότητας, η οποία πηγάζει από τις συσσωρευμένες οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αποδίδουν τα ΕΛΤΑ την παρακράτηση των εισπράξεων των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, τα ΕΛΤΑ διατηρούν χρέη προς τη ΔΕΗ από την παρακράτηση εισπράξεων λογαριασμών που φτάνουν τα 21,3 εκατ. ευρώ από τις 10 Μαΐου. Η ΔΕΗ από την πλευρά της απέστειλε εξώδικο διεκδικώντας τα χρήματα και τονίζοντας ότι ακόμη και οι συνεπείς πελάτες της δεν εμφανίζονται στα συστήματά της να έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα να χάνουν την έκπτωση 15% που χορηγεί η εταιρεία σε όσους εξοφλούν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Ιωάννης Ζαρολιάγκης με απαντητική επιστολή του προς το εξώδικο της ΔΕΗ αποδίδει την παρακράτηση των εισπράξεων σε τεχνικό πρόβλημα. «Οι καθυστερήσεις απόδοσης της είσπραξης λογαριασμών οφείλονται σε δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει κατά τη μετάβαση στο σύστημα DCT – Dias Credit Transfer (σ.σ.: το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών)», όπως αναφέρει στην επιστολή του. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι πέραν του ότι έχει ζητηθεί η επίλυση του τεχνικού προβλήματος, καλεί τη ΔΕΗ να αποδεχθεί ως έγκυρο το αρχείο των πελατών της, που διατηρούν τα ΕΛΤΑ, όπου καταγράφεται το ποιοι λογαριασμοί έχουν εξοφληθεί και ποιοι όχι, σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για λύση στην οποία έχουν ανατρέξει οι δύο πλευρές και στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο κ. Ζαρολιάγκης, θα μπορεί η ΔΕΗ να χορηγεί την έκπτωση του 15% στους συνεπείς πελάτες της χωρίς να εκτίθεται απέναντι σε αυτούς, ενώ παράλληλα δεν θα επιβάλλει μέτρα σε πελάτες που έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, αλλά τα ποσά αυτά δεν έχουν φτάσει στη ΔΕΗ λόγω της καθυστέρησης των ΕΛΤΑ.

Αμεση καταβολή

Στην ίδια επιστολή ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ υποστηρίζει ότι ποσό 6,6 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί άμεσα στη ΔΕΗ. Τα χρήματα θα προέλθουν από οφειλή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προς τα ΕΛΤΑ, και η εκταμίευσή τους έχει ήδη εγκριθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το ποσό αυτό θα αποτελέσει αποπληρωμή μέρους της οφειλής, το σύνολο της οποίας διαβεβαιώνει ο ίδιος ότι θα εξοφληθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ακόμη μία οφειλή ύψους 45 εκατ. ευρώ απέναντι στα ΕΛΤΑ από την παροχή καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013, 2014, 2015, για την αποπληρωμή της οποίας έχει κατατεθεί σχετική τοπολογία από τη Βουλή. Ωστόσο σε αυτό το ποσό προστίθενται ακόμη 49,7 εκατ. ευρώ με τη μορφή βεβαιωμένων οφειλών του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τα ΕΛΤΑ, όπως καταγράφηκαν στα τέλη Μαρτίου. Οι οφειλές αυτές αφορούν την παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους φορείς, υπουργεία, γενικές γραμματείες, περιφέρειες κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση η ρευστότητα των ΕΛΤΑ είναι τόσο περιορισμένη, που τίθεται θέμα βιωσιμότητας του οργανισμού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγείρουν ακόμη και ζήτημα αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας. Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου με επίκεντρο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.

Έντυπη Καθημερινή

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων