Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ένα βήμα πριν να κλείσει τη στρόφιγγα αερίου στη ΒΦΛ βρίσκεται η ΔΕΠΑ

Ένα βήμα πριν να κλείσει τη στρόφιγγα αερίου στη ΒΦΛ βρίσκεται η ΔΕΠΑ

Διαφήμιση

Οι «ακροβατικές» κινήσεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες η ιδιοκτησία της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ELFE και τώρα PFIC), συμφερόντων Λαυρεντιάδη, προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριότητα του εργοστασίου από άλλη εταιρεία χωρίς να πληρώνει τα υπέρογκα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ, το δημόσιο και τις τράπεζες, φαίνεται ότι προκαλούν ήδη αντίρροπες κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress δύσκολα η εταιρεία θα αποφύγει το κλείσιμο της παροχής αερίου από τη ΔΕΠΑ, καθώς τα χρέη της για αέριο που έχει καταναλώσει κινούνται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες αναμένονται αποφάσεις. Τα χρέη προς το δημόσιο κινούνται στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ και υπάρχει εμπλοκή ακόμα και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για κρατική ενίσχυση, και τα χρέη προς τις τράπεζες κινούνται στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ.

Μια σειρά ενεργειών της ιδιοκτησίας έχουν θεωρηθεί προκλητικές. Συγκεκριμένα, την παραμονή των Χριστουγέννων η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας ενέκρινε τη διαδικασία κι έτσι την ίδια μέρα ο Περιφερειάρχης υπέγραψε απόφαση χορήγησης άδειας λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα και κτιριακής τροποποίησης. Η νέα εταιρία που πλέον διαθέτει την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου της Νέας Καρβάλης ονομάζεται PFIC LtD.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2015 η νέα εταιρία απευθύνεται στην Περιφέρεια ζητώντας σχετική άδεια λειτουργίας. Την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος της ELFE κ. Γέωργιος Γεωργαράς δηλώνει ότι περιήλθε στον νέο φορέα (PFIC) το δικαίωμα εκμετάλλευσης δραστηριότητας και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Με άλλη δήλωση την ίδια μέρα ο κ. Δημήτρης Παπαελευθερίου νόμιμος εκπρόσωπος της PFIC αναλαμβάνει την ευθύνη της νόμιμης λειτουργίας του εργοστασίου.

Η υπηρεσία πραγματοποιεί αυτοψία στις 23 Δεκέμβρη και μία ημέρα μετά εγκρίνει την διαδικασία χορηγώντας στη καινούργια εταιρία την προβλεπόμενη άδεια. Η άδεια αναφέρει ότι το είδος της εγκατάστασης είναι «Συγκρότημα Παραγωγής και Εμπορίας Φωσφορικού Οξέος και Σύνθετων Λιπασμάτων (χημική εγκατάσταση)». Εξίσου σημαντικό για το εργοστάσιο είναι αυτό που έγινε προ των Χριστουγέννων με τους εργαζόμενους της ELFE. Υπέγραψαν και αποδέχθηκαν τον 6μηνο δανεισμό τους από την ELFE στη νέα εταιρία. Σήμερα η ELFE φέρεται να διαθέτει μόνο ακίνητη περιουσία και κανένα σχεδόν εργαζόμενο.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων