Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ενδιαφέρον από Ιράν για εξαγορά των ΕΛΠΕ

Ενδιαφέρον από Ιράν για εξαγορά των ΕΛΠΕ

Διαφήμιση

Πρόθυμοι να εξαγοράσουν τα ΕΛΠΕ είναι οι Ιρανοί, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού πετρελαίου της χώρας, Amir Hossein Zamaninia στο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Zamaninia την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Αθήνα για επίσημες συζητήσεις με μέλη της κυβέρνησης, και με κύριο θέμα την συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους των EΛΠΕ προς την ιρανική εταιρεία πετρελαίου ΝΙΟC.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ιρανός υφυπουργός, διαβεβαίωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας του είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε σχέδιο εξαγοράς των EΛΠΕ κίνηση την οποία και θα στηρίξει το υπουργείο πετρελαίου του Ιράν.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου, αναφέρεται επίσης στις συζητήσεις που έκανε για το ίδιο θέμα ο υπουργός πετρελαίου Bijan Zanganeh με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τεχεράνη, όταν και συζητήθηκε το θέμα του χρέους των EΛΠΕ το οποίο η Ιρανική πλευρά ανεβάζει στα 755 εκατομμύρια δολάρια. (Ας σημειωθεί ότι η ιρανική εταιρεία πετρελαίου στη δική της ανακοίνωση, ως ποσό χρέους των ΕΛΠΕ αναφέρει 550 έως 600 εκατ. δολάρια).

Σύμφωνα δε με τα όσα αποδίδονται στον Ιρανό υπουργό, το ενδιαφέρον αγοράς μετοχών των EΛΠΕ παραμένει, καθώς η κυβέρνηση της χώρας στηρίζει την απόκτηση ελέγχου διυλιστηρίων εκτός Ιράν.

Τα δημοσιεύματα του ιρανικού πρακτορείου δεν κάνουν καμία συσχέτιση του χρέους των ΕΛ.ΠΕ. με αγορά μετοχών. Ωστόσο οι δηλώσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών του Ιράν, δείχνει το ενδιαφέρον είναι ισχυρό.

Μάλιστα στελέχη των EΛΠΕ, όταν ρωτήθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα για ενδεχόμενο ενδιαφέρον των Ιρανών για μετοχές των EΛΠΕ, απαντούσαν ότι σχετικές αόριστες νύξεις είχαν γίνει. Εξηγούσαν δε ότι οι κρατικές εταιρείες του Ιράν, αναμένουν να εισπράξουν παγωμένες, λόγω του εμπάργκο, οφειλές από διάφορες χώρες ύψους αρκετών δεκάδων δισ. ευρώ. Μέρος δε των ποσών αυτών, είναι διατεθειμένοι οι Ιρανοί να επενδύσουν σε παραγωγικές υποδομές και άλλα στοιχεία ενεργητικού που θα συμβάλλουν στην προώθηση του ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τώρα στο συγκεκριμένο θέμα, υπό τις παρούσες συνθήκες μετοχικής σύνθεσης, πλήρης έλεγχος των ΕΛ.ΠΕ. επιβάλει την εξαγορά των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου και ενός ποσοστού από θεσμικούς, τη διασπορά ή τον όμιλο Λάτση, που διατηρούν σημαντικά ποσοστά. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,48% των μετοχών, η Paneuropean (οικογένεια Λάτση) το 42,57%, οι Έλληνες και ξένοι θεσμικοί το 13,85% και οι ιδιώτες επενδυτές το 8,09%.

Έτσι εάν μεν η εξαγορά από ιρανική εταιρεία των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, εξασφαλίσει και τα «προνόμια» που έχει το Δημόσιο ως μέτοχος ως προς την άσκηση του μάνατζμεντ, κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο, ενδεχομένως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί ο αγοραστής με το μειοψηφικό ποσοστό.

Διαφορετικά θα πρέπει να εξασφαλίσει μετοχές και από άλλους μετόχους. Πάντως στις αρχές Δεκεμβρίου όταν είχε γίνει αρχική αναφορά στο θέμα και είχαν γραφεί πληροφορίες περί συζητήσεων Λάτση με Ιρανούς, η Paneuropean είχε διαψεύσει και τις υποτιθέμενες συζητήσεις και την πρόθεσή της να πουλήσει μετοχές.

Πάντως επειδή το ενδιαφέρον των Ιρανών είναι μεγάλο, τυπικά η πώληση των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. που κατέχει το Δημόσιο, συνεχίζει να βρίσκεται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη τον προσεχή Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛ.ΠΕ. με κεφαλαιοποίηση μόλις 1,18 δισ. ευρώ διαθέτει δύο υπερσύγχρονα διυλιστήρια σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, ένα διυλιστήριο παλαιάς τεχνολογίας, αλλά αρκούντως εκσυγχρονισμένο στη Θεσσαλονίκη, το ανενεργό διυλιστήριο στα Σκόπια, ενώ έχει πολύ μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σκόπια και Μαυροβούνιο.

Εμπορική δραστηριότητα ασκεί εκτός από την Ελλάδα όπου ελέγχει περίπου 1.700 πρατήρια (σήματα ΕΚΟ, ΒΡ) στη χώρα και περίπου 300 πρατήρια σε Κύπρο, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία. Τέλος μέσω της Εlpedison συμμετέχει σε δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ενώ κατέχει και το 35% της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Το Euro2day.gr ζήτησε από τους αρμόδιους των ΕΛΠΕ να σχολιάσουν τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων του Ιράν. Ωστόσο μέχρι την ώρα που δημοσιεύεται το άρθρο δεν υπήρξε απάντηση.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων