Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ενεργειακή παρτίδα στη Μεσόγειο

Ενεργειακή παρτίδα στη Μεσόγειο

Διαφήμιση

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας δοκιμών και γεωτρήσεων στο ενεργειακό τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» της Κύπρου και την τουρκική νευρικότητα, είναι χρήσιμο να καταγράψουμε τις κυριότερες παραμέτρους της ενεργειακής εξίσωσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Για να γίνει αντιληπτή η ρευστότητα αλλά και η δυναμική των εξελίξεων αρκεί να σημειώσουμε ότι τη διάχυτη απογοήτευση που επικράτησε πριν από κάποιο καιρό στην Κύπρο μετά τα μικρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα στο πεδίο 12 «Αφροδίτη» και τα αποτυχημένα «χτυπήματα» στο τεμάχιο 9, ανέτρεψε η ανακάλυψη του πεδίου Ζορ στην Αίγυπτο.

Αργότερα, η εμπλοκή εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου (Total, ExxonMobil), αφενός, κατέδειξε τις καλές προοπτικές εξεύρεσης ικανών ποσοτήτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αφετέρου, θωράκισε σε σημαντικό βαθμό τη Λευκωσία έναντι κινδύνων.

Η Τουρκία από την πλευρά της βρίσκεται σε δυσμενή θέση εξαιτίας των δικών της χειρισμών. Οι αρνητικές σχέσεις με Ισραήλ (μέχρι πρότινος) και Αίγυπτο δεν επέτρεψαν στον Ερντογάν να αποπειραθεί την απομόνωση της Κύπρου, προσφέροντας ως δέλεαρ συνεργασίας τη μεγάλη τουρκική αγορά.

Ετσι, έμεινε εκτός νυμφώνος, ενώ η στασιμότητα στο Κυπριακό αποδυναμώνει το σενάριο επανάκαμψής της διά της πλαγίας οδού, αυτής των Τουρκοκυπρίων. Από την άλλη, το μέγεθος της γειτονικής μας χώρας σχεδόν απαγορεύει σκέψεις για αμετάκλητη αποκοπή της από τις ενεργειακές πραγματικότητες που διαμορφώνονται στην περιοχή.

Κωνσταντίνος Φίλης

πηγή: energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων