Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ενεργειακή και διαλιμενική συνεργασία ο στόχος της επίσκεψης Σίσι

Ενεργειακή και διαλιμενική συνεργασία ο στόχος της επίσκεψης Σίσι

Διαφήμιση

Προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας με την Αίγυπτο (ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής) επιδιώκει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ – Σίσι, καθώς και συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών, και κατασκευών/υποδομών.

Ο κ. Σίσι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χαιρετίσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου που πραγματοποιείται το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με αιγυπτιακούς λιμένες.

Η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου και η αυριανή τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεων με χώρες – παραδοσιακούς εταίρους της περιοχής.

Στόχος της αυριανής τριμερούς συνόδου είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το ανωτέρω τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την -ολοένα και πιο απαραίτητη- διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.

Πριν από την τριμερή συνάντηση θα προηγηθεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων