Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ενισχύεται το πετρέλαιο με τη… βοήθεια του ΔΝΤ

Ενισχύεται το πετρέλαιο με τη… βοήθεια του ΔΝΤ

Διαφήμιση

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν χθες για τρίτη μέρα λόγω των ενδείξεων ότι η αγορά σημειώνει σταδιακή σύσφιξη μετά από χρόνια υπερπροσφοράς, αν και οι προοπτικές για το 2018 παρέμειναν λιγότερο βέβαιες. Ωστόσο, οι αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη προσφέρουν σημαντική στήριξη.

Τα συμβόλαια του αργού Brent διαπραγματεύονται στα 56,75 δολ. το βαρέλι, δηλαδή 14 σεντς ή 0,25% υψηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Brent αυξήθηκε κατά 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση

Τα συμβόλαια του αργού West Texas Texas Intermediate (WTI) στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 51,09 δολ. το βαρέλι, με άνοδο 0,17%, ή 0,33%, από το προηγούμενο κλείσιμο. Οι τιμές αυξήθηκαν 2% την προηγούμενη ημέρα επιστρέφοντας πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι.

Η στήριξη των τιμών προέρχεται επίσης από την οικονομική ανάπτυξη, η οποία σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα κινηθεί στο 3,6% παγκοσμίως φέτος και στο 3,7% το 2018.

Το Brent έχει κινηθεί μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο στα 52,70 δολάρια το βαρέλι φέτος. Μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την Barclays το Brent αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο περίπου στα $53 το βαρέλι.

Μία συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για τη μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές αναμένεται να λήξει έως τα τέλη Μαρτίου 2018, ωστόσο ήδη υπάρχουν συζητήσεις για περαιτέρω επέκτασής της.

Ωστόσο η παραγωγή σε άλλα μέρη της αγοράς, αυξάνεται. Οι Αμερικανοί παραγωγοί που δεν συμμετέχουν στην συμφωνία για περιορισμό της προσφοράς, με την παραγωγή να σημειώνει αύξηση κατά 10% φέτος σε πάνω από 9,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

πηγή: Ελ. Κουρτάλη, iForex

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων