Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο(video)

Ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο(video)

Διαφήμιση

Την πρώτη αεροπορική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών από το αεροπλανοφόρο Τρούμαν έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό ναυτικό, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά πλάνα από την προετοιμασία του αεροσκάφους και την απονήωσή του, ενώ νωρίτερα είχε προκληθεί σοβαρό επεισόδιο με το πολεμικό ναυτικό του Ιράν, το οποίο εκτόξευσε προειδοποιητικές βολές κατά τη διέλευση του σκάφους από τα Στενά του Ορμούζ, στις 26 Δεκεμβρίου.

Το αεροπλανοφόρο Τρούμαν έφτασε στον Περσικό Κόλπο την Τρίτη το πρωί, αντικαθιστώντας το Theodore Roosevelt, το οποίο έπλεε στην περιοχή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Από το αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού θα διεξάγονται επιχειρήσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ. Επίσης, είναι τα πρώτα αμερικανικά αεροπλάνα που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από τον Οκτώβριο, όταν αποχώρησε το Ρούζβελτ.

Το κενό των δύο μηνών είχε καλύψει με την παρουσία του το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλς ντε Γκολ, από το οποίο πραγματοποιούνταν επιθέσεις κατά του ISIS.

Κατά τη διέλευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου από τα Στενά του Ορμούζ, το πολεμικό ναυτικό του Ιράν εκτόξευσε προειδοποιητικές βολές με πυραύλους, οι οποίοι πέρασαν σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από το Τρούμαν, όπως κατήγγειλε ο Αμερικανός διοικητής του Ναυτικού, Κάιλι Ρέινς, ο οποίος ήταν αρκετά σκληρός στην τοποθέτησή του: «Αυτές οι ενέργειες είναι προκλητικές, ανασφαλείς και αντιεπαγγελματικές και θέτει υπό αμφισβήτηση τις προθέσεις του Ιράν για την ασφάλεια στα διέλευσης στα διεθνή ύδατα».

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων