Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ανακοινώσεις για τα πετρέλαια στις τρεις χερσαίες περιοχές – Στα ΕΛΠΕ και η «Άρτα – Πρέβεζα»

Ανακοινώσεις για τα πετρέλαια στις τρεις χερσαίες περιοχές – Στα ΕΛΠΕ και η «Άρτα – Πρέβεζα»

Διαφήμιση

Εντός των επόμενων ημερών, ίσως και μέσα στην εβδομάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρείς χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας θα «δοθεί» στην Energean Oil & Gas που ήταν η μόνη που είχε καταθέσει προσφορά, η περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου θα «δοθεί» στα ΕΛ.ΠΕ. που επίσης είχαν καταθέσει τη μόνη προσφορά, ενώ για την περιοχή Άρτας – Πρέβεζας την οποία διεκδικούσαν τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Energean, η απόφαση του ΥΠΕΝ είναι να παραχωρηθεί στα  ΕΛ.ΠΕ.

Είχε προηγηθεί η παρότρυνση του Υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη προς τις δύο εταιρείες να «τα βρουν» ώστε να αναλάβουν από κοινού την περιοχή της Άρτας – Πρέβεζας. Έγιναν πράγματι κάποιες συναντήσεις και προσπάθεια συνεννόησης, ωστόσο απέβησαν άκαρπες και διακόπηκαν.

Η πλευρά της Energean πρότεινε να συμπράξουν εξαρχής οι δύο εταιρείες και να υποστηρίξουν κοινή πρόταση, ενώ τα ΕΛΠΕ υποστήριζαν ότι πρέπει πρώτα να ανακηρυχθεί ο πλειοδότης και στη συνέχεια, εάν έπαιρνε την περιοχή ο Όμιλος, δεσμευόταν να συνεργαστεί με την Energean. Τα ΕΛΠΕ είχαν μάλιστα διαμηνύσει ότι αν ήταν πλειοδότης η Energean δεν θα είχαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο σχήμα εκμετάλλευσης της περιοχής.

Πίσω από την εμπλοκή στις συζητήσεις των δύο εταιρειών βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα του operating. Η Energean επέμενε ότι θα πρέπει να το αναλάβει η ίδια με το σκεπτικό ότι διαθέτει έμπρακτα την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Μετά το ναυάγιο των συζητήσεων, φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ αποφάσισε να «δώσει» την περιοχή στον (έστω και με βραχεία κεφαλή) πλειοδότη, δηλαδή στα ΕΛΠΕ.

Η επίσημη ανακοίνωση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες θεωρείται βέβαιον ότι θα πυροδοτήσει προστριβές και ενστάσεις για το διαγωνισμό, καθώς η Energean δεν έκρυψε σε καμία φάση της διαδικασίας την πεποίθησή της ότι τα ΕΛΠΕ δεν τηρούσαν τους τυπικούς όρους για συμμετοχή στο διαγωνισμό. Είχε μάλιστα στείλει στην Επιτροπή σχετική επιστολή.

Την επόμενη εβδομάδα, τέλος, πρόκειται να ανοίξουν οι προσφορές (όχι στο οικονομικό τους σκέλος) για το διαγωνισμό που αφορά τη διεκδίκηση θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων