Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Επιφυλακτική η Wall Street μετά το πέρασμα του τυφώνα Harvey

Επιφυλακτική η Wall Street μετά το πέρασμα του τυφώνα Harvey

Διαφήμιση

Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο Dow Jones, ενώ S&P 500 και Nasdaq διατήρησαν το θετικό πρόσημο, με τους επενδυτές να υιοθετούν κατά βάση επιφυλακτική στάση καθώς αξιολογούν το μέγεθος της ζημιάς στην πολιτεία του Τέξας μετά το πέρασμα του τυφώνα Harvey.

Ο τυφώνας έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το Χιούστον, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, προκαλώντας πρωτοφανείς πλημμύρες. Η επέλαση του τυφώνα έπληξε σοβαρέ τις υποδομές ενέργειας των ΗΠΑ, οδηγώντας τα διυλιστήρια της πολιτείας να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Συνολικά το 15% της παραγωγικής ικανότητας της χώρας έχει βγει εκτός λειτουργίας, ενώ μόνο η ακτή του Τέξας μόνο έχει χάσει το 30% της ικανότητας διύλισης.

Το κλείσιμο των διυλιστηρίων οδήγησε σε άλμα τις τιμές της βενζίνης. Το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε 2% στα 1,5408 δολ. ανά γαλόνι, ενώ στα υψηλά της ημέρας σκαρφάλωσε έως τα 1,62 δολ. Στον αντίποδα, το αργό σημείωσε βουτιά 2,7% εν μέσω ανησυχιών ότι τα εγχώρια αποθέματα θα αυξηθούν περαιτέρω.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 5,27 μονάδες (-0,02%) κλείνοντας στις 21.808,40 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κέρδισε 17,37 μονάδες (0,28%) στις 6.283,02 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 1,19 μονάδες (0,05%) τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 2.444,24 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Home Depot στα 151,39 δολ. με άνοδο 1,74 δολ. ή σε ποσοστό 1,16%. Ακολουθούθησαν η Apple στα 161,47 δολ. με άνοδο 1,01% και η Merck με κέρδη 0,60% στα 63,32 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Travelers (-2,56%), η Goldman Sachs (-0,95%) και η IBM (-0,86%).

Στα μάκρο της ημέρας, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 1,8% στα 65,1 δισ. δολ. τον Ιούλιο. Τόσο οι εξαγωγές, όσο και οι εισαγωγές υποχώρησαν, ωστόσο οι εξαγωγές υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Gilead Sciences Inc. σημείωσε άνοδο 1,2% μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της Kite Pharma Inc. έναντι περίπου 11 δισ. δολ. Οι μετοχές της Kite εκτοξεύτηκε 28%.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Expedia Inc. κατέγραψε βουτιά 4,5% μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Dara Khosrowshahi θα αποχωρήσει από την εταιρεία για να αναλάβει επικεφαλής της Uber.

Στο μεταξύ, η αγορά συνεχίζει να αφομοιώνει τις ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole την Παρασκευή. Τόσο η Janet Yellen της Fed, όσο και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, απέφυγαν να αναφερθούν σε θέματα νομισματικής πολιτικής, ενώ και οι δύο “εναντιώθηκαν” στον Donalnd Trump: Η μεν Yellen υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου που θεσπίστηκαν στον απόηχο της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν από μια δεκαετία, κόντρα στις βλέψεις της κυβέρνησης του Trump που θεωρεί προτεραιότητα την απόσυρση των ομοσπονδιακών κανόνων. Ο δε Draghi έκρουσε “καμπανάκι” για τον προστατευτισμό, υπογραμμίζοντας ότι εγείρει σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ενώ εξέπεμψε θετικά μηνύματα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

πηγή: capital.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων