Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Επιστροφή στην ύφεση, επιστροφή στο 1997

Επιστροφή στην ύφεση, επιστροφή στο 1997

Διαφήμιση

Τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες κινδυνεύουν να εθιστούν στο ψέμα. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για έξοδο από την κρίση, σκίσιμο των μνημονίων, εφαρμογή παράλληλων προγραμμάτων, οι μόνοι που ωφελούνται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολίγοι εκλεκτοί που διορίζονται στον κρατικό μηχανισμό και μάλιστα με αυξημένες αποδοχές ενώ οι πολλοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια ζοφερή πραγματικότητα και ένα μέλλον ακόμη πιο αβέβαιο.

Τα ψέματα από τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι τόσα πολλά και επαναλαμβάνονται με τέτοια συχνότητα που είναι δύσκολο κάποιος να κρατήσει τον λογαριασμό. Το τελευταίο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης που ξεδιάντροπα έλεγαν και στους συνομιλητές τους στο Νταβός είναι ότι το 2015 θα κλείσει με μηδενική ύφεση και ως εκ τούτου το 2016 όλοι οι Έλληνες θα… επιβιβαστούμε στην υπερταχεία της ανάπτυξης… Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τις ανέξοδες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 215 έκλεισε για την Ελλάδα με  ύφεση 0,7%. Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,9% το δ΄τρίμηνο σε ετήσια βάση, σε μια περίοδο μάλιστα, που παραδοσιακά ο τζίρος ενισχύεται λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων. Η ετήσια μείωση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το γ’ τρίμηνο.

Με βάση τον όγκο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, έχουμε γυρίσει πίσω στο 1997. Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, αυτό αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που συγκέντρωσε και παρουσιάζει το protothema.gr.

pinak1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι φταίει για την κατρακύλα αυτή του όγκου του ΑΕΠ που αποτελεί ακόμη ένα δείκτη ο οποίος αποδεικνύει τα χάλια της ελληνικής οικονομίας; Τα capital controls που έπνιξαν την οικονομική δραστηριότητα και η αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς καμία αμφιβολία.

Δυστυχώς, την ίδια ώρα που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αντιμετωπίζουν τις άσχημες συνθήκες που έχουμε μπροστά μας με απάθεια και δείχνουν να αδιαφορούν για την κρίση που πια εισέρχεται στον έβδομο χρόνο και μοιάζει να βαθαίνει αντί να απομακρύνεται τα στοιχεία, οι αριθμοί δηλαδή, λένε την αλήθεια που ουδείς μπορεί να αρνηθεί.

Για να απαντηθεί το ερώτημα «πόσο κόστισε» στην Ελλάδα το διάστημα της υποτιθέμενης σκληρής διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο επιβράδυνε την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» έχει ενδιαφέρον να επαναλάβουμε το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το επίπεδο που κατείχε το 2008 το σωτήριο έτος… 2031. Με απλά λόγια, η οδύσσεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 23 ολόκληρα χρόνια! Αυτή η πρόβλεψη της Κομισιόν δημοσιεύτηκε επισήμως τον Αύγουστο του 2015. Ισως είναι δύσκολο για κάποιον να το συνειδητοποιήσει, όμως ο πλους της Ελλάδας προς το «ασφαλές λιμάνι-Ευρώπη» δεν θα έχει ολοκληρωθεί παρά μόνο αφού περάσουν ακόμη 16 χρόνια. Τα αριθμητικά στοιχεία αποτυπώνουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας το 2008 ήταν 233 δισ. ευρώ. Το επίπεδο αυτό η Ελλάδα θα το φτάσει και πάλι το 2031, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2014, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι θα έπρεπε να φτάσουμε στο 2020 ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει ξανά το επίπεδο του ΑΕΠ που είχε το 2008, δηλαδή όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Ετσι το έτος της επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι πλέον το 2020, αλλά το 2031…

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων