Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Έρχεται διπλή αύξηση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ

Έρχεται διπλή αύξηση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ

Διαφήμιση

Αυτόματη αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή απώλεια εσόδων απαιτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Αυτό, σε απλά ελληνικά, μεταφράζεται σε αύξηση του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών αλλά και ψαλίδισμα των πιθανοτήτων να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο τύπου ΦΜΑΠ προκειμένου να απαλλαγούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες από τα βάρη που επιφέρει ο φόρος με την σημερινή μορφή του.

Η συζήτηση για το πώς θα γίνει η αυτόματη αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι δανειστές ζήτησαν και πήραν στοιχεία για τις μειώσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες. Ουσιαστικά ζήτησαν τις μέσες μειώσεις των τιμών ζώνης προκειμένου να προσεγγίσουν τις απώλειες εσόδων. Δεδομένου ότι οι όποιες αναπροσαρμογές των συντελεστών θα στηριχθούν σε μέσες τιμές, θεωρείται από τώρα δεδομένο ότι θα υπάρξουν ιδιοκτήτες οι οποίοι όχι μόνο δεν θα δουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά αντιθέτως θα κληθούν να πληρώσουν και περισσότερα.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα ευρήματα:

Στις φθηνότερες περιοχές της Αγίας Παρασκευής, προκύπτει μείωση της τιμής ζώνης από τα 1400 στα 1200 ευρώ. Όμως ο ΈΝΦΙΑ δεν αλλάζει. Στις ακριβότερες περιοχές του Αγίου Δημητρίου, προκύπτει μείωση στην τιμή ζώνης κατά 250 ευρώ (από τα 1500 στα 1250 ευρώ) αλλά και πάλι προκύπτει μηδενική μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο ισχύει επίσης σε περιοχές των Αγίων Αναργύρων, σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, στο Αιγάλεω, σε περιοχές του Αλίμου, στο Μαρούσι, Στην Αργυρούπολη, (σ.σ ακόμη και στα ακριβά σημεία όπου προκύπτει μείωση της τιμής ζώνης κατά 350 ευρώ, ο φόρος δεν αλλάζει), στο Ελληνικό, στην Καισαριανή, στις φθηνότερες περιοχές της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, στην Νέα Φιλαδέφεια, στην Πεύκη και σε δεκάδες άλλες περιοχές.

Τι θα συμβεί σε αυτές τις περιοχές αν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε οριζόντια αύξηση του φόρου ανά τετραγωνικό; Παρά τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οι φόροι θα γίνουν περισσότεροι.

Αυτό το παράδοξο έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Και πάλι η χώρα έχει διαιρεθεί σε ζώνες με βάση τις αντικειμενικές αξίες και σε κάθε ζώνη αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου ανά τετραγωνικό. Για να αλλάξει ο φόρος, πρέπει να αλλάξει και η ζώνη αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Για την ακρίβεια, δεν συμβαίνει σε καμία από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν. Προφανώς, υπάρχουν και περιοχές που επέρχονται μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ με βάση τον σημερινό τρόπο υπολογισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Χολαργός, το Χαίδάρι, η Πετρούπολη, η Πεντέλη, το Παλαιό Φάληρο, περιοχές της Καλλιθέας κλπ.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει ότι θα αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές αξίες των ακινήτων του καθενός και όχι η επιφάνεια του κάθε ακινήτου ξεχωριστά όπως ισχύει τώρα. Δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ξεκινήσει να εισπράττεται μέσα στο καλοκαίρι, θεωρείται αμφίβολο αν υπάρχει πλέον χρόνος να προχωρήσει τέτοιος ανασχεδιασμός τουλάχιστον για το 2016. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πορευτούμε με τον ΕΝΦΙΑ και τους αυξημένους συντελεστές.

πηγή: Fpress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων