Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Έρχονται κατασχέσεις σε 1,6 εκατ. φορολογούμενους

Έρχονται κατασχέσεις σε 1,6 εκατ. φορολογούμενους

Διαφήμιση

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των φορολογούμενων που αναγκάζονται να ζήσουν παρέα με το κατασχετήριο της εφορίας. Με τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δεσμευτεί, με κατάσχεση εισοδήματός τους στα χέρια τρίτων και την απειλή κατάσχεσης μισθού και σύνταξης πολλοί φορολογούμενοι βιώνουν πλέον από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μην σου περισσεύουν για να εξοφλήσεις την εφορία.

Τα στοιχεία για την παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης που δίνει στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 12μηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2016 είναι αποκαλυπτικά για τη μαζικότητα των κατασχέσεων, αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί αλλά κυρίως αυτών που έρχονται.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:
– οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ανέρχονται σε 4.146.483.
– σε 839.056 φορολογούμενους από τους παραπάνω έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός  αυξάνεται συνεχώς. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι έναν χρόνο πριν, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2015 οι φορολογούμενοι στους οποίους είχαν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν 695.074. Δηλαδή μέσα σε ένα έτος αυξήθηκαν κατά 143.982 ή διαφορετικά κάθε μήνα επιβάλλονται κατασχέσεις σε περίπου 12.000 οφειλέτες.

– οι φορολογούμενοι στους οποίους μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί ανέρχονται σε 1.647.771. Μάλιστα, στο τέλος του 2015 ο αριθμός αυτός ήταν 1.553.005, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 94.766 οφειλέτες. Και αυτοί όμως πρόκειται σύντομα να διαπιστώσουν ότι τους επιβλήθηκαν κατασχέσεις.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης
Το πιο συνηθισμένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου. Στην περίπτωση αυτή “σκουπίζονται” τα τραπεζικά διαθέσιμα του οφειλέτη με την εξαίρεση ενός τραπεζικού λογαριασμού και για ποσό έως 1.250 ευρώ. Για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο ακατάσχετο θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό στο taxisnet.

Άλλο συνηθισμένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου για εισοδήματα του φορολογούμενου στα χέρια τρίτων όπως είναι το εισόδημα από μισθώματα ακινήτων ή οι απαιτήσεις από πελάτες.

Επίσης, εκδίδονται και κατασχετήρια για μισθούς και συντάξεις που αποστέλλονται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ και δυνατότητα του δημοσίου να κατάσχει το 50% για ποσό μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Το τμήμα μισθού ή σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί στο σύνολό του. Τέλος, η εφορία προχωρά και σε κατασχέσεις ακινήτων τα οποία εκποιεί σε πλειστηριασμό.

capital.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων