Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup

Αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup

Διαφήμιση

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ το Μαξίμου περιμένει να δοθεί και το επίσημο «πράσινο φως» από το EuroWorking Group.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ είναι προγραμματισμένη η εκκίνηση για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου. 

Κυβενρητικές πηγές ανέφεραν ότι «οι συζητήσεις με τους δανειστές έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα, που πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα, χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς βιαστικές κινήσεις».

Με ένα νέο «πακέτο» μέτρων και όχι με κάτι καλύτερο σε επίπεδο αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, κινδύνευσε να φύγει η ελληνική πλευρά από την Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο από τις επαφές στις ΗΠΑ είναι ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί «παίκτες» που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, από αυτούς που την αποφεύγουν. 

Το ΔΝΤ δεν θα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα, αλλά πιθανότατα θα αποδεχτεί ένα λιγότερο επίσημο ρόλο «ειδικού συμβούλου» με περιορισμένες αρμοδιότητες, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters

Όμως, το σενάριο διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο Τζέρι Ράις, ο οποίος τόνισε ότι «το Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό μια αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα». 

Εάν τελικά το Ταμείο δεν μετάσχει με 20 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε αυτό το ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι που προϋποθέτει έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Παζάρια για το χρέος

Μετά τα ήξεις-αφήξεις του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα η πολιτική ηγεσία αποκωδικοποιεί τα μηνύματα ελάφρυνσης του χρέους σε μέσο – μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων δανειστών και Ταμείου έχουν φτάσει σε αδιέξοδο από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει μεν στη συμμετοχή του Ταμείου, απορρίπτει δε τις εκκλήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, για μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους.

Στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου το Σάββατο, η τελευταία ανέφερε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν και οι δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ένα «ισχυρό πρόγραμμα» και η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Οικονομικών Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας για το χρέος από το ΔΝΤ, είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι η προϋπόθεση, άποψη με την οποία διαφωνεί και η ελληνική πλευρά.

Η 7η Δεκεμβρίου, όταν θα συνέλθει το τελευταίο Eurogroup του έτους, είναι μια πιθανή ημερομηνία, κατά την οποία οι δύο διαδικασίες, η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, μπορούν να συζητηθούν μαζί, και να υπάρξουν και αποφάσεις, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων