Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
11/2/2017 ‘Έτσι διαστρεβλώνεται η Αλήθεια – Απάντηση της ΕΝ.ΒΕ.Θ σε άρθρο του euro2day.gr

11/2/2017 ‘Έτσι διαστρεβλώνεται η Αλήθεια – Απάντηση της ΕΝ.ΒΕ.Θ σε άρθρο του euro2day.gr

Διαφήμιση

Στο άρθρο σας στις 10/2  “Παραβατικότητα… 100% στο πετρέλαιο θέρμανσης” ο τίτλος είναι παραπλανητικός και ιδιαιτέρως  προσβλητικός για το κλάδο αφού το περιεχόμενο δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον τίτλο. Με την πρώτη ματιά στο άρθρο ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι αυτοί που του παραδίδουν πετρέλαιο θέρμανσης τον κλέβουν ΟΛΟΙ.

Όμως αν διαβάσουμε το άρθρο αναφέρει “Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Το δείγμα επιλέχθηκε με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής. Ενδεχομένως εάν οι έλεγχοι ήταν τυχαίοι, το ποσοστό παραβατικότητας να ήταν μικρότερο.”

Δηλαδή, μιλάμε για στοχευμένους ελέγχους, για περιπτώσεις που οι ελεγκτικές αρχές είχαν πληροφορίες για παραβατικότητα και στο τέλος, παραδοχή πως σε περίπτωση τυχαίων ελέγχων ΠΙΘΑΝΟΝ η παραβατικότητα να ήταν μικρότερη. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι ο τίτλος που θα αντιστοιχούσε  στο υπόλοιπο κείμενο και είναι πραγματικός έπρεπε να είναι  « 100% επιτυχία των ελεγκτικών αρχών…….. όταν εκμεταλλεύονται την πληροφόρηση που τους δίδεται». Θεωρούμε ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τη πραγματική παραβατικότητα όταν αυτή θέλει.

Το άρθρο της eurod2day.gr

Οι έλεγχοι, αριθμητικά, δεν είναι πολλοί. Τα αποτελέσματα, όμως, θεωρούνται ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης.

Το τελευταίο δίμηνο, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (το επονομαζόμενο «μικρό ΣΔΟΕ» του Γ. Πιτσιλή) πραγματοποίησαν δεκαπέντε ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, αναζητώντας ενδεχόμενες φορολογικές παραβάσεις.

Η παραβατικότητα την οποία πιστοποίησαν ανέρχεται στο 100%.

Κανένας από τους δεκαπέντε ελεγχθέντες δεν πέρασε τις φορολογικές εξετάσεις. Σε όλους βρέθηκαν παραπάνω από μία παραβάσεις. Συνηθέστερη όλων, η μη έκδοση αποδείξεων κατά την ώρα της παράδοσης πετρελαίου θέρμανσης, ενώ καταγράφηκε και περιστατικό πωλητή, το πρατήριο του οποίου λειτουργούσε με διαπιστωμένη βλάβη στην αντλία…

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν περιλαμβάνονται: μη τήρηση βιβλίων, άρνηση παρουσίασης των βιβλίων στους ελεγκτές, μη τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων πωλήσεων, μη υποβολή διαφόρων δηλώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η μη υποβολή δήλωσης μεταφοράς έδρας (η δραστηριότητα δηλαδή γινόταν σε διαφορετική διεύθυνση από αυτή που είχε στη διάθεσή της η Δ.Ο.Υ), διακίνηση καυσίμων χωρίς νόμιμα παραστατικά, μη καταχώριση αποδείξεων λιανικής στο σύστημα Ήφαιστος, μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, μη εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών, μη απόδοση τελών χαρτοσήμου και βέβαια μη απόδοση ΦΠΑ.

Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Το δείγμα επιλέχθηκε με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής. Ενδεχομένως εάν οι έλεγχοι ήταν τυχαίοι, το ποσοστό παραβατικότητας να ήταν μικρότερο.

Σίγουρα όχι χαμηλό. Ένα συμπέρασμα το οποίο μετά βεβαιότητας μπορεί να εξαχθεί, είναι ότι το σύστημα ανάλυσης κινδύνου με βάση το οποίο «τρέχουν» τους ελέγχους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν σχετικής εντολής του Γιώργου Πιτσιλή, δουλεύει…

Στις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αρμόδιες πηγές αναφέρουν την περίπτωση πρατηριούχου ο οποίος ενώ είχε κληθεί δύο φορές να παρουσιάσει τα βιβλία του στις ελεγκτικές αρχές, δεν το έπραξε ποτέ, μέχρι που ο έλεγχος πήγε στο πρατήριό του, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που πιάστηκαν στα πράσα, την ώρα της παράδοσης καυσίμων.

Στην Αράχωβα, στις αρχές Γενάρη, εντοπίστηκε βυτιοφόρο το οποίο διακινούσε 1.500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης χωρίς κανένα παραστατικό, ενώ χθες στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, σφραγίστηκε για 48 ώρες (όπως και το αντίστοιχο πρατήριο της Αράχωβας) εταιρεία μεταπώλησης πετρελαίου θέρμανσης η οποία παρέδιδε 1.000 λίτρα πετρελαίου έναντι 950 ευρώ , επίσης χωρίς κανένα παραστατικό.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ακολουθήσει τακτικός έλεγχος ενώ ήδη οι παραβάτες είναι αντιμέτωποι με μέσο πρόστιμο 13.000 ευρώ έκαστος.