Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Έβαλαν πάλι «χέρι» στα αποθεματικά για να πληρώσουν τις επικουρικές του Μαρτίου

Έβαλαν πάλι «χέρι» στα αποθεματικά για να πληρώσουν τις επικουρικές του Μαρτίου

Διαφήμιση

Χέρι στα αποθεματικά, σπάζοντας αυτή τη φορά 90 εκατ. ευρώ από τα κουρεμένα ομόλογα, έβαλε άλλη μία φορά η Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις του Μαρτίου. Ανάλογη απόφαση είχε πάρει το ταμείο και πριν από δύο μήνες σπάζοντας ομόλογα 50 εκατ. ευρώ στην ονομαστική τους αξία, που σημαίνει σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική τιμή κτήσης τους.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η νέα ρευστοποίηση των 90 εκατ. ευρώ έγινε σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 της πληρωμής συντάξεων Μαρτίου που ανέρχονται σε 280 εκατ. ευρώ για 1,1 εκατ. δικαιούχους επικουρικής σύνταξης. Δηλαδή, τα έσοδά του είναι 190 εκατ. και για τα άλλα 90 εκατ. που λείπουν από τις συντάξεις πουλάει τα κουρεμένα ομόλογα μισοτιμής.

Αν χρειαζόταν να ρευστοποιηθούν στο σύνολό τους τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ, επαρκούν μόνο για συντάξεις 3-4 μηνών. Αν υπολογιστούν και άλλες 135.000 συντάξεις που είναι σε λίστα αναμονής, τότε τα αποθεματικά θα μπορούσαν να συντηρήσουν το Ταμείο μέχρι τον Μάιο.
Το ταμείο έχει κηρύξει άτυπα στάση πληρωμών, αφού πλέον μόνο με την πώληση των ομολόγων (δηλαδή της προίκας των σημερινών και κυρίως των μελλοντικών συνταξιούχων) είναι σε θέση να καταβάλει τις συντάξεις. Η διοίκηση του Ταμείου λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις με τον ισχυρισμό ότι τα αποθεματικά υπάρχουν για να πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι, ενώ κατά κανόνα και διαχρονικά τα αποθεματικά είναι ο κουμπαράς για τις μελλοντικές συντάξεις. Αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, τότε είναι ζήτημα λίγων μηνών μέχρι ο κουμπαράς των επικουρικών συντάξεων να μηδενιστεί τελείως. 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων