Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ευνοεί την αγορά πετρελαίου η σύγκρουση μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας

Ευνοεί την αγορά πετρελαίου η σύγκρουση μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας

Διαφήμιση

Οι traders πετρελαίου κάνουν λάθος. Η σύγκρουση μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας είναι bullish, όχι bearish, για τις τιμές πετρελαίου. Τουλάχιστον, σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς αλλάζει η γεωπολιτική των αγορών πετρελαίου.

Οι traders πετρελαίου πιστεύουν ότι η σύγκρουση μεταξύ του Κατάρ και των συμμάχων του από τη μία πλευρά και η Σαουδική Αραβία και οι δικοί της σύμμαχοι από την άλλη, είναι bearish για τις αγορές πετρελαίου. Για έναν απλό λόγο: υπονομεύει την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ να δαμάσει την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πετρέλαιο κατευθύνεται προς τα 5 δολάρια μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί τους.

Αλλά αυτή είναι η μικρή εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι η άμεση σύγκρουση μεταξύ δύο παλιών αντιπάλων, που θα μπορούσε να αλλάξει τη γεωπολιτική της περιοχής. Οποιαδήποτε γενικευμένη σύγκρουση στα Στενά του Ορμούζ που οδήγησε σε απευθείας πόλεμο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τη μια πλευρά και του Ιράν από την άλλη πλευρά θα διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου από τα κράτη του Κόλπου προς την Ασία και άλλους προορισμούς.

Και η Αμερική μπορεί να κάνει πολύ λίγα για να σταματήσει τον πόλεμο, επειδή δεν είναι πλέον ο εγγυητής των πετρελαϊκών προμηθειών που εισρέουν σε χώρες όπως η Κίνα – η οποία αποτελεί πρόκληση για την κυριαρχία των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Εκτός αυτού, η Αμερική είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και η διακοπή της παροχής προμηθειών πετρελαίου στη Μέση Ανατολή θα βοηθήσει να μετατραπεί σε σημαντικό εξαγωγέα πετρελαίου.

Ομοίως, η Ρωσία μπορεί να ακολουθήσει αυτό το σενάριο, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα επωφελούσαν τους δικούς της παραγωγούς πετρελαίου.

Παραδόξως, ένας άμεσος πόλεμος θα ωφελήσει και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας -οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα άνοιγαν το δρόμο για την IPO της Aramco.

Στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν δεν πρέπει να καταλήξουν σε έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο για να οδηγήσουν το πετρέλαιο πίσω στα 60 δολάρια ή ακόμη και υψηλότερα, μέσα σε εβδομάδες ή ακόμη και ημέρες. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα “ατύχημα”, όπως το ναυάγιο ενός πετρελαιοφόρου ή δύο, για να πυροδοτήσει την bullish διάθεση.

Και τότε η μουσική θα αρχίσει να ηχεί, ειδικά για τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου που χρειάζονται υψηλότερες τιμές πετρελαίου να παραμείνουν κερδοφόροι.

Company

Qtrly Revenue Growth

3-Month Stock Price change

Davon Energy (DVN)

57.50%

-19.94%

Marathon Oil (MRO)

62.70

-22.24

EOG Resources (EOG)

91.50

-1.64

 

Fund

3-Month Performance

Market Vector Oil Services (OIH)

-12.39%

Ipath S&P GSCI Crude Oil (OIL)

-13.08

United States Oil Fund (USO)

-10.19

 

Panos Mourdoukoutas

πηγή: capital.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων