Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ExxonMobil: Κέρδη 56 δισ. δολ. το 2022

ExxonMobil: Κέρδη 56 δισ. δολ. το 2022

Διαφήμιση

Η ExxonMobil, ο κολοσσός στα πετρελαιοειδή και στο φυσικό αέριο, όχι μόνο κατόρθωσε να κερδίσει το 2022 το εντυπωσιακό ποσό των 6,3 εκατ. δολαρίων την ώρα, αλλά και να συγκεντρώσει για το σύνολο του έτους κέρδη-ρεκόρ 56 δισ. δολαρίων

ExxonMobil: Κέρδη 56 δισ. δολ. το 2022

Η ExxonMobil, ο κολοσσός στα πετρελαιοειδή και στο φυσικό αέριο, όχι μόνο κατόρθωσε να κερδίσει το 2022 το εντυπωσιακό ποσό των 6,3 εκατ. δολαρίων την ώρα, αλλά και να συγκεντρώσει για το σύνολο του έτους κέρδη-ρεκόρ 56 δισ. δολαρίων. Και το ρεκόρ αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με την ίδια την εταιρεία, αλλά και με το σύνολο του κλάδου της ενέργειας στη Δύση. Πέραν τούτου, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αναμένεται να υπερβούν τα δικά τους ετήσια ρεκόρ, κάτι το οποίο οφείλουν στις υψηλές τιμές του εμπορεύματος και στην εκτίναξη της ζήτησης. Τα αθροιστικά τους κέρδη εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν τα 200 δισ. δολάρια. Το μέγεθος αυτό επανέφερε στο προσκήνιο τις φωνές που ασκούν κριτική στη βιομηχανία πετρελαίου και πυροδότησε εκκλήσεις ώστε ακόμη περισσότερες χώρες να επιβάλουν εφάπαξ φόρους εταιρικών κερδών.

 

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η ExxonMobil κέρδιζε 6,3 εκατ. δολάρια την ώρα.

Η κερδοφορία της Exxon ξεπέρασε κατά πολύ τα καθαρά κέρδη των 45,2 δισ. δολαρίων, τα οποία είχε εμφανίσει το έτος 2008, τότε που η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε φθάσει στα 142 δολάρια το βαρέλι, 30% πάνω από τη μέση τιμή του 2022. Οι βαθιές περικοπές κόστους, άλλωστε, οι οποίες εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοήθησαν να αυξηθούν τα κέρδη του ενεργειακού κολοσσού. «Τα συνολικά κέρδη και οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν αρκετά σημαντικά από έτος σε έτος», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς η γενική οικονομική διευθύντρια της Exxon, Κάθριν Μίκελς. «Ετσι, αυτά τα αποτελέσματα προήλθαν πραγματικά από ένα συνδυασμό ισχυρών αγορών, ισχυρής απόδοσης, ισχυρής παραγωγής και πολύ καλού ελέγχου του κόστους». Παρά ταύτα, ο όμιλος πετρελαιοειδών είπε ότι υπέστη πλήγμα 1,3 δισ. δολαρίων στα κέρδη του το τέταρτο τρίμηνο από έναν απροσδόκητο φόρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο, και από απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων. Η εταιρεία μηνύει την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι η επιβολή φόρου υπερβαίνει κατά πολύ τις κατά νόμο αρμοδιότητές της. Εξαιρουμένων των επιβαρύνσεων, τα κέρδη για ολόκληρο το έτος ήταν 59,1 δισ. δολάρια. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά περίπου 100.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση. Το προσαρμοσμένο κέρδος ανά μετοχή των 3,40 δολαρίων ξεπέρασε την κατά συναίνεση πρόβλεψη των αναλυτών για 3,29 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕxxonMobil ενδέχεται να δημιουργήσουν μια άλλη αντιπαράθεση, με τον Λευκό Οίκο. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν άσκησε κριτική την περασμένη Παρασκευή στις εταιρείες πετρελαίου, επειδή διοχέτευσαν μετρητά στα μερίσματα των μετόχων και όχι στην παραγωγή. Η Exxon υπερηφανεύθηκε ότι οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητές της εκτινάχθηκαν στα 76,8 δισ. δολάρια πέρυσι, από 48,1 δισ. δολάρια το 2021. Οι απροσδόκητοι φόροι επί των κερδών είναι «παράνομη και κακή πολιτική», αντέτεινε, τέλος, η οικονομική διευθύντρια Κάθριν Μίκελς. Η επιβολή νέων φόρων στα κέρδη από το πετρέλαιο «έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθεί κάποιος να επιτύχει», προσθέτοντας ότι θα αποθάρρυνε τη νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Καθημερινή

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων