Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Φέρνουν ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις

Φέρνουν ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις

Διαφήμιση

Στη ΔΕΘ αναμένεται να βγάλει τα «μεγάλα όπλα» η κυβέρνηση για να γυρίσει το κλίμα καθώς σχεδιάζει μέχρι τότε την νομοθέτηση για ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις που θα βοηθήσει στην περαιτέρω εφαρμογή του «πλαστικού χρήματος» και θα διευκολύνει την αποπληρωμή των τρεχουσών οφειλών.

Οι δανειστές δείχνουν να έχουν αφήσει «ανοικτό» το ενδεχόμενο τυχόν εφαρμογής του μέτρου, πάντα με επιφύλαξη του να δοθεί αμνηστία στις παλιές οφειλές. Επί της ουσίας αυτό που σχεδιάζεται είναι να προβλεφθεί μια κλιμάκωση του ακατάσχετου, ανάλογα με το τζίρο των επιχειρήσεων και το ύψος των οφειλών προς εφορίες, Ταμεία και προμηθευτές, έτσι ώστε όσο μεγαλύτερες είναι αυτές οι υποχρεώσεις τόσο μεγαλύτερο να είναι το ακατάσχετο.

Πως θα λειτουργεί:

Στο λογαριασμό θα μπαίνουν οι εισπράξεις- από POS και λοιπές συναλλαγές- και με πάγια εντολή θα πληρώνονται μηνιαίως οι υποχρεώσεις της επιχείρησης για μισθοδοσία, προμηθευτές, ταμεία, εφορίες. Η πρόβλεψη ακατάσχετου, έστω σε κάποιο ποσοστό, θα λειτουργεί ως ασπίδα έναντι των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα εξασφαλίζει την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Θετική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση του Επιτρόπου Μοσκοβισί και στην πρόταση της ΕΣΕΕ για “πάγωμα” των παλαιών ληξιπρόθεσμων, με αντίβαρο στις μελλοντικές συντάξεις των ενδιαφερομένων, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης και των παλιών και των τρεχουσών υποχρεώσεων. Αυτό που έχει προτείνει η ΕΣΕΕ είναι αυτές οι παλαιές οφειλές να “παγώνουν” και να κεφαλαιοποιούνται, με αντάλλαγμα ασφαλιστικό χρόνο, δηλαδή στην πραγματικότητα με μελλοντική επιβάρυνση του συνταξιοδοτικού φακέλου του επιτηδευματία.

“Κλειδί” χαρακτηρίζεται από την ΕΣΕΕ και η διάσωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς είναι κοινή η διαπίστωση πως δεν μπορεί να υπάρξει μια νέα ρύθμιση τέτοιου εύρους. Όπως ήδη προβλέπει σχετική εγκύκλιος, το βάρος θα πέσει στην επανένταξη επιτηδευματιών που απώλεσαν τη ρύθμιση λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας καταβολής των δόσεων.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων