Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Φωτιά στις τράπεζες: Το ΔΝΤ προειδοποιεί για νέα ανακεφαλαιοποίηση

Φωτιά στις τράπεζες: Το ΔΝΤ προειδοποιεί για νέα ανακεφαλαιοποίηση

Διαφήμιση

Μια «βόμβα» για τις ελληνικές τράπεζες, κρύβει η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Το Ταμείο επαναλαμβάνει αυτό που είχε πει και πριν από έξι μήνες. Οτι δηλαδή αν δεν μειωθούν τα κόκκινα δάνεια τότε ίσως να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ακόμη 10 δισεκ. νέα κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. 

Κι αυτά τα 10 δισ. θα πρέπει να προστεθούν στο χρέος, να κρατηθούν δηλαδή στην άκρη σε περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα «κόκκινα» δάνεια.

 
 
 

Τον Μάιο του 2016 σε ανάλυσή του το Ταμείο προέβλεπε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση, λόγω του υψηλού επιπέδου «κόκκινων» δανείων. Εκτιμούσε πως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα κυμανθούν στα 5 δισ. ευρώ το διάστημα 2015-2030 και ζητάει εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία αποθεματικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Για τις τράπεζες έλεγε συγκεκριμένα ότι ότι ενδεχομένως χρήζουν πρόσθετης κεφαλαιακής στήριξης, ύψους έως 20 δισ. ευρώ, λόγω του υψηλού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι, η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρω όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο Μνημόνιο.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων