Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Οι φτωχοί… φτωχότεροι με τη νέα παρακράτηση

Οι φτωχοί… φτωχότεροι με τη νέα παρακράτηση

Διαφήμιση

Χάνουν περισσότερα όσοι βγάζουν λιγότερα, με τη νέα παρακράτηση φόρου που ξεκινά να επιβάλλεται από τη μισθοδοσία που θα πληρωθεί αύριο, Πέμπτη.

Στην κυβέρνηση λένε ακόμα πως «δεν κόπηκαν μισθοί και συντάξεις», αλλά όσοι παίρνουν ακόμα μισθούς, θα δουν λιγότερα λεφτά στην τσέπη. Βάσει του νέου νόμου, θα έπρεπε οι αυξημένες περικοπές να ξεκινήσουν από τον προηγούμενο μήνα κιόλας, αλλά δεν πρόλαβαν τα λογιστήρια, αφού ούτε η ΓΓΔΕ δεν πρόλαβε άλλωστε να εκδώσει όλες τις αναγκαίες διευκρινιστικές εγκυκλίους που θα απαντήσουν πολλά πρακτικά ζητήματα εφαρμογής των νέων φορολογικών μέτρων.
 
Παρόλα αυτά, εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν τις επόμενες ώρες μια γεύση των αδικιών που γεννά το νέο φορολογικό καθεστώς, αφού τα λογιστήρια είναι υποχρεωμένα να υπολογίσουν τις μηνιαίες κρατήσεις με βάση τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, τη νέα έκπτωση φόρου εισοδήματος και τη νέα κλίμακα της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης -που πλέον έγινε μόνιμη.
 
Ποιοι θα δουν λιγότερα λεφτά στην τσέπη από τώρα και κάθε μήνα;
 
Χωρίς να υπολογίζονται άλλες αυξήσεις (ασφαλιστικών εισφορών, εμμέσων φόρων κλπ), με τις μειώσεις από άμεσους φόρους εισοδήματος που παρακρατούνται «στην πηγή»:
 
-Συνταξιούχος των 850 ευρώ θα χάσει 16,5 ευρώ τον μήνα (δηλαδή 100 ευρώ ως το τέλος του χρόνου).
-Δημόσιος υπάλληλος των 750 ευρώ χωρίς παιδιά χάνει 15,5 ευρώ το μήνα
-Μισθωτός ιδιωτικός υπάλληλος των 25.000 ετησίως με 1 παιδί χάνει 18,6 ευρώ το μήνα. Ως το τέλος του χρόνου θα έχει χάσει 148 ευρώ. Άλλα 100 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον και αναδρομικά το 2017, με την εκκαθάριση του φόρου, για τις κρατήσεις που δεν του έγιναν στο α΄εξάμηνο της χρονιάς
 
Το νέο σύστημα όμως δημιουργεί και πολλές στρεβλώσεις, ιδιαίτερα για όσους έχουν παιδιά.

Για παράδειγμα
 
– Μισθωτός των 15.000 ετησίως με 2 παιδιά χάνει 5 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα, από όσα έπαιρνε ως τώρα.
– Μισθωτός των 9.000 ετησίως και με 2 παιδιά (που ζει δηλαδή με 40% λιγότερα από τον προηγούμενο) χάνει… 50% περισσότερα, δηλαδή 7,5 ευρώ το μήνα!
 
Αυξήσεις μισθών

Αντιθέτως, περισσότερα λεφτά στην τσέπη θα δουν όσοι βγάζουν τα διπλάσια από τους προηγούμενους! Μετά τις αλλαγές, έμμεσες αυξήσεις μισθών έως και 41 ευρώ  θα δουν όσοι έχουν μισθούς περίπου 30.000-40.000 ευρώ το χρόνο (όλοι οι άλλοι χάνουν).
 
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ:
 
-χωρίς παιδιά κερδίζει 24,5 ευρώ το μήνα
– με 1 παιδί:κερδίζει 28 ευρώ το μήνα
-με 2 παιδιά:κερδίζει 33 ευρώ το μήνα 
-με 3 παιδιά:κερδίζει 41 ευρώ το μήνα.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων