Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Γ. Φιντικάκης: Βλέπουν το πετρέλαιο ξανά πάνω από τα 60 δολάρια

Γ. Φιντικάκης: Βλέπουν το πετρέλαιο ξανά πάνω από τα 60 δολάρια

Διαφήμιση

Δέκα – δώδεκα δολάρια αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί για την παγκόσμια οικονομία. Τόσο υπολογίζουν οι αναλυτές ότι θα αυξηθεί η τιμή του αργού μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ προβλέπουν ότι ίσως και να αγγίξει τα 65 δολάρια, έναντι των 53 δολαρίων του μπρεντ χθες, επιτείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.
 Στις αγορές πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η τιμή του πετρελαίου θα ενισχυθεί σημαντικά μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Χαρακτηριστικά χθεσινή έκθεση της Citigroup εκτιμά ότι οι πραγματικές επιδράσεις της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για συγκράτηση της παραγωγής θα φανούν τους επόμενους έξι – εννέα μήνες.Αυτό θα αντισταθμίσει τις σταθεροποιητικές επιπτώσεις που προκαλεί στις τιμές του αργού η δυναμική αύξηση της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.
 Παράλληλα αλλάζει και η εικόνα των τελευταίων μηνών, συγκεκριμένα του τέταρτου τριμήνου όταν η παραγωγή-ρεκόρ του ΟΠΕΚ είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν από τα τάνκερ στη στεριά τεράστιες ποσότητες αργού. Ετσι, παρά τη μείωση της παραγωγής των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, η παγκόσμια προσφορά του αργού παρέμεινε υψηλή και άρα οι τιμές σταθερές. Τα αποθέματα ωστόσο αρχίζουν να εξαντλούνται.Σύμφωνα με την έκθεση της Citigroup, αφενός η υποχώρηση των  παγκόσμιων αποθεμάτων αφετέρου οι επιδράσεις της συμφωνίας των παραγωγών του ΟΠΕΚ θα ωθήσουν τις τιμές του αργού σε πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο.
 Βέβαια, η αυξημένη προσφορά από παραγωγούς το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αποτελεί «σκοτεινό σύννεφο πάνω από την αγορά», όπως γράφει ο συντάκτης της έκθεσης, και τυχόν αποτυχία στην παράταση της συμφωνίας των χωρών του καρτέλ θα στείλει τις τιμές «ξαφνικά χαμηλότερα». Η τράπεζα ωστόσο ποντάρει στο σενάριο της αύξησης τιμών και βλέπει το αμερικανικό αργό κατά μέσο όρο στα 62 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κατά μέσο όρο στα 65 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Χθες, οι αντίστοιχες τιμές ήταν 50,5 δολάρια και 53 δολάρια το βαρέλι. Τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους βλέπουν και άλλοι αναλυτές. Κοινή παραδοχή είναι ότι η αύξηση της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου δεν θα είναι ικανή να αντισταθμίσει τις αυξητικές τάσεις τιμών που προκαλεί η συμφωνηθείσα μείωση παραγωγής των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ. 

(Τα Νέα)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων