Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Γερμανία: Στα 25 ευρώ ο τόνος CO2 σε μεταφορές και θέρμανση από το 2021

Γερμανία: Στα 25 ευρώ ο τόνος CO2 σε μεταφορές και θέρμανση από το 2021

Διαφήμιση

21 05 2020 
Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση του εθνικού συστήματος τιμολόγησης των εκπομπών άνθρακα στις μεταφορές και την θέρμανση, αυξάνοντας την τιμή εκκίνησης στα 25 ευρώ τον τόνο από το 2021, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Clean Energy Wire.

“Η υψηλότερη τιμή CO2 καθιστά τα ορυκτά καύσιμα περισσότερο ακριβά και μας φέρνει κοντύτερα στους κλιματικούς στόχους”, δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος Svenja Schulze.

Η αρχική τιμή των 10 ευρώ που είχε προταθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το Κλίμα είχε δεχθεί σοβαρή κριτική από ακτιβιστές και άλλους, ενώ επέτρεψε στο Πράσινο Κόμμα να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για την αύξηση της τιμής εκκίνησης. Να σημειώσουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να χρεώσει 25 ευρώ τον τόνο μέχρι 2023.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος η νέα τιμή εκκίνησης θα αυξήσει το κόστος του λίτρου στη βενζίνη κατά 7 σεντς και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 σεντς.

Αντίστοιχα η τιμή του φυσικού αερίου για θέρμανση θα αυξηθεί περίπου κατά 0.5 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Εν συνεχεία η τιμή των εκπομπών άνθρακα θα αυξηθεί στα 55 ευρώ μέχρι το 2025, και στη συνέχεια θα πραγματοποιείται διαγωνισμός με σταθερό margin.

Το νωρίτερο μέσα στην επόμενη χρονιά η γερμανική κυβέρνηση θα εισαγάγει μέτρα για τον υπολογισμό του carbon leakage από εταιρείες που αναζητούν να μετεγκαταστήσουν την παραγωγική τους βάση για να αποφύγουν το κόστος των εκπομπών.

ENERGYPRESS.GR