Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Goldman Sachs: Καλοκαίρι του 2022 η ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου

Goldman Sachs: Καλοκαίρι του 2022 η ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου

Διαφήμιση

Η άνοδος των ιρανικών εξαγωγών είναι απίθανο να προκαλέσει σοκ τις αγορές πετρελαίου εκτιμά ο επενδυτικός οίκος

Μια πιθανή ανάκαμψη στις εξαγωγές του Ιράν δεν θα έρθει ως «εξωγενές» σοκ στην αγορά πετρελαίου και η πλήρης ανάκαμψη δεν θα συμβεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs καθώς Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι επρόκειτο να ξεκινήσουν έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη την Τρίτη για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
«Με τον ΟΠΕΚ + να διαχειρίζεται την παραγωγή του προς το παρόν, οι ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό πιθανότατα θα στραφούν στην πιθανή επιστροφή του Ιράν στη συμφωνία JCPOA (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης)», αναφέρει η Goldman Sachs.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι οι συνομιλίες με το Ιράν, που θα ξαναρχίσουν τη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία του 2015, θα είναι «δύσκολες» και για τις δύο πλευρές και δεν προβλέπεται γρήγορη πρόοδος.

gol1_1.PNG

Όπως βλέπουμε η αγορά options του brent προσδιορίζει ρίσκα υποχώρησης των τιμών.
Tα αμερικανικά αποθέματα έπεσαν κατά 2,6 εκατ βαρέλια την εβδομάδα που έληξε 1η Απριλίου σύμφωνα με την American Petroleum Institute.

Η πορεία προς μια συμφωνία θα διαρκέσει πιθανότατα μήνες, ανέφερε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + θα καλύψουν μια πιθανή αύξηση στην παραγωγή του Ιράν.

Η εξομάλυνση των ιρανικών εξαγωγών πριν από το τέλος του 2021 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση κατά 5 $, την πρόβλεψη για το 2021 και 2022 της Goldman για το Brent, στα 75 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η έλλειψη συμφωνίας το 2022 θα δημιουργούσε ανοδικό κίνδυνο κατά 10 δολάρια, ανέφερε.

Όπως αναφέρει η Goldman η αγορά πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν οδήγησε σε ράλι κατά 2 $ / bbl την περασμένη Πέμπτη.
Αυτό πιθανότατα αντικατοπτρίζει την ανακούφιση ότι ο ΟΠΕΚ γρήγορα συμφώνησε σε μια ομαλή και σταδιακή αύξηση καθώς και ενδείξεις για καλύτερη καλοκαιρινή ζήτηση, ακόμα κι αν η τρέχουσα αύξηση των περιπτώσεων COVID επιδεινώνει στο κλίμα σήμερα.

Μετά από μια αύξηση των εξαγωγών του Ιράν φέτος, η βασική υπόθεση παραμένει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πλήρης ανάκαμψη μέχρι το καλοκαίρι του 2022, πράγμα που υποδηλώνει συμφωνία πιθανότατα στις αρχές του 2022.

Ακόμα κι αν υπάρξει μια συμφωνία νωρίτερα, δεν θα εκτροχιάσει την εκτίμηση για το πετρέλαιο σε σχέση με τις προόδους της αγοράς έως το 2022, δεδομένης της πιθανής αντισταθμιστικής απόκρισης του ΟΠΕΚ και της προσδοκίας συναίνεσης για την επιστροφή του Ιράν έως το επόμενο έτος.
Ωστόσο, οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα θα δημιουργούσαν ασύμμετρους κινδύνους για το τέλος του 2021 και 2022 με το Brent στα $ 75 / bbl με δύο παράγοντες:

  1. Την εξομάλυνση των εξαγωγών του Ιράν πριν από το τέλος του έτους 2021 η οποία θα μείωνε αυτήν την πρόβλεψη κατά 5 $ / bbl και
  2. Η έλλειψη μιας διαφωνίας το 2022 η οποία με την σειρά της θα δημιουργούσε ανοδικό κίνδυνο πάνω από 10 $ / bbl

gol2_3.PNGΟι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη 6/4 καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ευκαιρίες αφού οι τιμές σημείωσαν πτώση περισσότερο από 4% τη Δευτέρα λόγω της αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ + και καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αύξησαν τις προοπτικές ανάκαμψης.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, συμφώνησαν την περασμένη Πέμπτη να περιορίσουν σταδιακά τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου από τον Μάιο. Η Goldman αναμένει σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι, ακόμη και μετά την αύξηση 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή του ΟΠΕΚ + μετά τον Ιούλιο.


gol3_2.PNG

www.worldenergynews.gr