Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Οι αγρότες έτοιμοι για «επ’ αόριστον μπλόκα»

Οι αγρότες έτοιμοι για «επ’ αόριστον μπλόκα»

Διαφήμιση

Ανίκανη εμφανίζεται, προς το παρόν, η κυβέρνηση να ανασχέσει το «κύμα» των αγροτικών κινητοποιήσεων, που έχει παραλύσει τη χώρα και διαρκώς φουντώνει, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Η διάθεση των αγροτών να κλιμακώσουν τους αγώνες τους ενάντια στο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό σύστημα, έχει σπείρει τον πανικό στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, ενώ οι πολλές φορές ακραίες αντιδράσεις στις οποίες καταφεύγουν οι εξεγερμένοι, έχουν αιφνιδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένη μάλιστα την πανεργατική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, εκδηλώνονται φόβοι ότι διαμορφώνεται μία «κοινωνική πυριτιδαποθήκη», αφού θα βρεθεί στους δρόμους σχεδόν όλη Ελλάδα.

Ειδικά τα τελευταία επεισόδια σε βάρος κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από αγροτοσυνδικαλιστές, επιβάρυναν το κλίμα και φούντωσαν τον προβληματισμό. Ειδικά τα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί από την έκθεση Agrotica και την συμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με διαμαρτυρόμενους κατά την ομιλία του Δημήτρη Μάρδα στη Θεεσαλονίκη, έως τα όσα συνέβησαν σε  μπλόκα της Θεσσαλίας, της Κρήτης και αλλού, συντάραξαν το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.   

Σε μία προσπάθεια να χαράξει κάποια γραμμή άμυνας η κυβέρνηση επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι τα στελέχη της στον αγροτικό κόσμο συνεργάζονται με τη Χρυσή Αυγή, για να τορπιλίσουν το διάλογο γύρω από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η Κουμουνδούρου μίλησε για «εισβολές σε κομματικές εκδηλώσεις», για «προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος τεχνητής έντασης προς χάριν των τηλεοπτικών δελτίων», ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά «δεν έχουν καμία σχέση με τον αναγκαίο διάλογο πάνω στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι είναι ανοιχτό στο διάλογο και ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για βελτίωση των ρυθμίσεων, ενώ εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι οι αγρότες έχουν πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαμήνυσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση αναμένει πάντως να ολοκληρωθεί η πρώτη κίνηση που έκανε ένα κομμάτι των αγροτών – η Πρωτοβουλία Αγροτών – για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να ξεκινήσει ένα διάλογος, που θα συνδράμει στην αλλαγή του κλίματος και του σημερινού αδιεξόδου.

 

Σπασμωδικές κινήσεις και αντιφάσεις

Η κυβέρνηση κάνει και σπασμωδικές κινήσεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, πολλές φορές χρησιμοποιεί αντιφατικές τακτικές και στάσεις, ενώ ορισμένες ενέργειες δείχνουν ως και πανικό.

Από τη μία διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να καταφύγει στην καταστολή των κινητοποιήσεων, αλλά από την άλλη χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά των αγροτοσυνδικαλιστών και μιλάει για «ακραία στοιχεία». Από τη μία δηλώνει ότι κατανοεί τις διαμαρτυρίες, αλλά από την άλλη καταγγέλλει πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αρχίζουν να αποδέχονται πλέον ότι οι αρχικές ελπίδες τους ότι θα υπάρξει γρήγορα είτε κόπωση, είτε απομόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων από άλλες κοινωνικές ομάδες, μάλλον δεν θα δικαιωθούν. Ακόμα και η προσδοκώμενη διάσπαση του αγροτικού κινήματος, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι υπάρχουν δύο διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό των κινητοποιήσεων, που κάποια στιγμή θα λειτουργούσαν. Η πρώτη αφορά ανάμεσα στους ακραίους που έχουν πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις και στους μετριοπαθείς, που αποδέχονται την ανάγκη διαλόγου με την κυβέρνηση και επιζητούν όντως συμβιβαστική λύση. Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή είναι εκείνη που βάζει από τη μία πλευρά τους φτωχούς αγρότες και από την άλλη εκείνους που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις και θεωρούνται οι ευνοημένοι της μέχρι τώρα κατάστασης. Μέχρι τώρα πάντως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει λειτουργήσει, ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να βρει η κυβέρνηση μία ρωγμή, που θα οδηγήσει στην υποχώρηση των αγροτών. Με την έλευση ωστόσο της τρόικας – ή του κουαρτέτου – και τις ακραίες απαιτήσεις που θα διατυπώσουν οι δανειστές, ελπίζει ότι καταστεί σαφές στους εξεγερμένους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πιο θετικά μέτρα, ενώ θα διαλύσει και τις αυταπάτες που μπορεί να καλλιεργούνται από τους δεξιούς αγροτοσυνδικαλιστές, ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εάν αλλάξει η κυβέρνηση.

Έωλη επιχειρηματολογία κατά των αγροτικών αγώνων

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ανοιχτά εάν τα αιτήματα, που προβάλλονται στα μπλόκα «εκπροσωπούν όλους τους αγρότες», καθώς, όπως ισχυρίζεται, «δεν λαμβάνει μέρος στις συνελεύσεις των κινητοποιημένων η πλειονότητα των αγροτών» – επιχειρήματα που ποτέ δεν χρησιμοποιούσε στο παρελθόν η αριστερά για τη νομιμοποίηση των κοινωνικών αγώνων.

Καταδικάζει δε τους αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων, επικαλούμενος τον κίνδυνο να πληγούν οι παραγωγικές τάξεις, καθώς μέσω αυτών «διακινούνται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό χιλιάδες τόνοι αγροτικών εποχικών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα κηπευτικά» – επιχείρημα που επίσης ποτέ δεν χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν παρουσίαζε τους κοινωνικούς αγώνες ως ένα μέσο που ενώνει όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία και όχι ως ένα όπλο που άλλους τους εξυπηρετεί και άλλους τους βλάπτει!

Με πολύωρους αποκλεισμούς και ενίσχυση μπλόκων, κλιμακώνουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις

Με πολύωρους αποκλεισμούς, αλλά και με επ΄αόριστον «μπλοκάρισμα» οδοστρωμάτων σε ορισμένα σημεία, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης μπλόκων όπου κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα μας επισήμαναν ότι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου «οι πόλεις στη χώρα θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, δεν πρόκειται κανείς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και όποιος το επιχειρήσει «θα αποτελεί κόκκινο πανί στον χώρο». Τονίζεται δε ότι εξακολουθούν να οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τις θέσεις τους, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και προϊόντα, ενώ άλλοι γνωρίζοντας κινήσεις μελών της κυβέρνησης, διοργανώνουν μετάβαση στα συγκεκριμένα σημεία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Σε συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων στις Αφίδνες, από 12:00-14:00, θα προχωρήσουν παραγωγοί της περιοχής. Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμη ενημερώσει εάν θα προχωρήσουν εκ νέου σε αποκλεισμό των διοδίων αργότερα σήμερα.

Στα Τέμπη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις με τους αγρότες να φέρονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της Κοιλάδας συνεχόμενα μέχρι και αύριο το μεσημέρι. Ήδη η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας έχει ανακοινώσει τη διακοπή της κυκλοφορίας από τις 12 μετά το μεσημέρι και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές. Το απόγευμα, εξάλλου και από τις 5 το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα αποκλείουν τον κόμβο Πλατύκαμπου για δυο ώρες τουλάχιστον

Στο μπλόκο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προχωρούν σε επ’αόριστον κλείσιμο, «που σημαίνει ότι φρένο μπαίνει πλέον και στην είσοδο των ΙΧ οχημάτων και στα λεωφορεία» όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίστος, μέλος του συντονιστικού στο μπλόκο. Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 το μπλόκο έχει απαγορεύσει την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά και έδινε ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα, από νωρίς το βράδυ. Μηνιαίως, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.

Επίσης κλείνουν τα τελωνεία των Καστανεών και της Εξοχής στον βόρειο Έβρο και τη Δράμα αντίστοιχα από τις 11 το πρωί σήμερα. 

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ από νωρίς το πρωί οι αμπελουργοί της περιοχής, τρατάρουν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από σήμερα θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ.

Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 18.00-21.00 στο πρώτο και 10.00-15.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ στο δεύτερο. Τονίζεται ότι δύναμη από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών, μεταβαίνουν από νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να το ενισχύσουν και από Τρίτη θα ισχύσει νέο ωράριο αποκλεισμού του τελωνείου. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείνουν 17:30-20:00 το βράδυ.

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, προβλέπεται αποκλεισμός το μεσημέρι 13:00-14:00. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12:00-13:00.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδούΘεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12-18:00 κλείνει), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα. Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Γαλάτιστας ‘Αγγελος Τσαρτσαφλής «όλα είναι υπό σκέψη και νωρίς το πρωί θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Από νωρίς το πρωί συσκέπτονται για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21;00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, στο ‘Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Οι αγρότες παραμένουν σταθερά στη θέση τους σε όλα τα μπλόκα της Πελοποννήσου. Στην Κορινθία, το μπλόκο του Ισθμού για έκτη ημέρα κρατά κλειστή τη νέα εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, ενώ ελέγχουν όλα τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά απαγορεύοντας να περάσουν στην Αττική αγροτικά προϊόντα. Στην Αρκαδία οι αγρότες στο μπλόκο της Νεστάνης έχουν αποφασίσει σήμερα να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Σε σύσκεψή τους το μεσημέρι στην Τρίπολη οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων της Πελοποννήσου, θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων