Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Οι Ελληνες εξαντλήθηκαν από τους φόρους

Οι Ελληνες εξαντλήθηκαν από τους φόρους

Διαφήμιση

Οι ισοπεδωτικές πολιτικές σε μία χώρα οδηγούν σε αδιέξοδα, είτε πολιτικά είτε κοινωνικά. Και φυσικά σε έναν φαύλο κύκλο, όπου οι πολιτικές, ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος, επαναλαμβάνονται με διαφορετικό όνομα και καταλήγουν πάντα στον ίδιο κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.

Ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη DW ότι «η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί», δεδομένου ότι πολλοί Ελληνες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού δεν διαθέτουν πλέον το απαραίτητο εισόδημα. Ηδη, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή της κρίσης χρέους δεν έχουν νόημα… καθώς δεν έχουν αποφέρει τίποτε θετικό ή λειτουργικό στην ελληνική οικονομία, που συνθλίβεται υπό το βάρος των φόρων.

Την τελευταία εξαετία το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών έχει συρρικνωθεί 35%, την ώρα που έχουν αυξηθεί δραματικά οι φόροι σε εισόδημα και κεφάλαιο, με τη χώρα μας να έχει πλέον από τα υψηλότερα φορολογικά βάρη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Και δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας άνθρωπος που να πιστεύει ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, καθότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι μία αναπτυξιακή πολιτική, ικανή να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και μέσα από αυτό να αυξηθούν και οι εισφορές στα δημόσια ταμεία. Να υπάρξουν επενδύσεις ικανές να δώσουν εκκίνηση στη ρημαγμένη ελληνική οικονομία και όχι άλλες πολιτικές λιτότητας, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να οδηγήσουν περισσότερα άτομα στην ανεργία.

Εάν παραβιαστούν και άλλες «κόκκινες γραμμές» στο φορολογικό-ασφαλιστικό, όταν ο εφιάλτης του δημοσιονομικού κενού μένει σταθερός πάνω από την Αθήνα, η αποδυναμωμένη κοινωνική ανοχή θα τιναχθεί στον αέρα. Ο γνωστός τραγικός Αισχύλος είχε επιχειρήσει να ερμηνεύσει φιλοσοφικά τη λαϊκή οργή: «τρομερός ο θυμός ενός λαού που μουρμουρίζει». Και σήμερα, κάτι βράζει, κάτι σιγοψήνεται και χαλυβδώνεται μέσα στο νου του Ελληνα… Και όπως είχε πει ο Νέλσον Μαντέλα, «νικητής είναι απλά ένας ονειροπόλος που ποτέ δεν τα παράτησε».

naftemporiki.gr

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων