Η Lukoil, η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία που έχει ήδη διακόψει τη λειτουργία της στην Ουκρανία και την Εσθονία, σκοπεύει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει και στις δύο άλλες χώρες της Βαλτικής, τη Λιθουανία και τη Λετονία, λόγω του “αντιρωσικού” κλίματος που επικρατεί σε αυτές, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της.

“Πουλήσαμε το ενεργητικό μας στην Εσθονία. Τώρα θέτουμε προς πώληση το ενεργητικό μας στη Λιθουανία και τη Λετονία όπου το κλίμα είναι βαθιά αντιρωσικό” είπε ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση.

Μέσω της Baltija, μιας θυγατρικής της, η Loukoil διατηρεί ένα δίκτυο πρατηρίων καυσίμων στη Λιθουανία και τη Λετονία. Πρόσφατα, η Loukoil παραχώρησε τα 37 πρατήριά της στην Εσθονία στη τοπική εταιρεία Olerex.

Στην Ουκρανία, η ρωσική εταιρεία πούλησε το 2014 την τοπική θυγατρική της στην αυστριακή AMIC Energy Management. Τα πρατήριά της εκεί είχαν γίνει στόχος εθνικιστών ακτιβιστών που τα είχαν μπλοκάρει. Ο Αλεκπέροφ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του γιατί η εταιρεία αναγκάστηκε να πουλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία της που περιλαμβάνονταν στα καλύτερα” που διέθετε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ