Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η… ιδιότυπη ενεργειακή αυτονομία του Αγίου Όρους

Η… ιδιότυπη ενεργειακή αυτονομία του Αγίου Όρους

Διαφήμιση

Μια… ιδιότυπη αντίληψη περί ενεργειακής αυτονομίας φαίνεται να επικρατεί στο Άγιο Όρος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Έτσι, φαίνεται ότι οι Αγιορείτες αρνούνται την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις μονές από τη ΔΕΗ, επικαλούμενοι την ιερή παράδοση.

Κάτι που όμως δεν τους αποτρέπει από τη χρήση γεννητριών για την ηλεκτροδότηση των υπηρεσιών ασφαλείας που εδρεύουν στις Καρυές, ούτε και από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας των γεννητριών δεν το πληρώνει η αγιορείτικη κοινότητα, αλλά… το κράτος, αφού ο λογαριασμός για τις αγορές καυσίμων και τη συντήρησή τους πάει κατευθείαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το newpost.gr, το 2016 δαπανήθηκαν 9.000 ευρώ για καύσιμα, προκειμένου να δουλεύουν οι δύο γεννήτριες που τροφοδοτούν το κτήριο.

Μιλώντας στο newpost.gr, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου Χαλκιδικής, Μανώλης Τσολάκης, ανέφερε ότι «στο πυροσβεστικό κλιμάκιο του Αγίου Όρους έχουμε γεννήτρια που δουλεύει καθημερινά δύο ώρες τη μέρα, για να γεμίζουν οι μπαταρίες και να έχουμε ρεύμα. Οι μπαταρίες κοστίζουν 10.000 ευρώ, κάθε τρία χρόνια θέλουν αλλαγή. Τώρα έχουν χαλάσει και το κλιμάκιο στις Καρυές δουλεύει όλη μέρα με τη γεννήτρια. Καταναλώνουμε τουλάχιστον 60 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα».

πηγή: energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων