Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΗΠΑ: Στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο για την BP

ΗΠΑ: Στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο για την BP

Διαφήμιση

Μετά από 6 χρόνια δικαστικής διαμάχης και αποφάσεων μεταξύ κρατικών φορέων και της ΒΡ, το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης όρισε το τελικό πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει η πετρελαϊκή εταιρία για την μεγάλη καταστροφή που είχε προκαλέσει ανοιχτά στον Κόλπο του Μεξικού αλλά και στα παράλια πολλών από τις Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση η εταιρία καλείται πλέον οριστικά να πληρώσει ένα τίμημα της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων θα πάνε ως αποζημιώσεις στους ανθρώπους και τις πόλεις που υπέφεραν από την καταστροφή, ενώ αρκετά θα μοιραστούν και στις οργανώσεις που συνέβαλλαν με την δράση τους για αποκατάσταση της βλάβης. 

Η απόφαση οριστικοποιεί την περσινή πρώτη διευθέτηση του προβλήματος, στην οποία είχε τελικά συμφωνήσει η ΒΡ και είχε αποδεχθεί μεγάλο μέρος των όρων της. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή του ποσού σε χρονικό διάστημα διάρκειας 16 ετών.

Πάντως η ΒΡ όλα αυτά τα χρόνια, σε διάφορες υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί μεμονωμένα, υπολογίζεται ότι θα καταβάλει συνολικά το ποσό των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τη νέα αυτή συμφωνία, φαίνεται ότι μάλλον κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής που γνώρισαν οι ΗΠΑ, αλλά και της μεγαλύτερης επιδικαζόμενης αποζημίωσης που έχει γίνει ποτέ σε όλο τον κόσμο.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων