Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Υπερκορεσμό στην πετρελαϊκή αγορά, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους, «βλέπει» ο IEA

Υπερκορεσμό στην πετρελαϊκή αγορά, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους, «βλέπει» ο IEA

Διαφήμιση

Θα παραμείνει υπερκορεσμένη, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2016, η αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο οποίος αποδίδει το γεγονός στις καλές καιρικές συνθήκες και στην αύξηση των αποθεμάτων.

Ειδικότερα, ο ζεστός χειμώνας μείωσε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στο χαμηλό έτους των 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως το δ’ τρίμηνο του 2015, έναντι του υψηλού πενταετίας των 2,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως το γ’ τρίμηνο.

Ο ΙΕΑ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης για το 2016, στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Συμπεραίνουμε πως η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει την προοπτική μιας τρίτης συνεχόμενης χρονιάς όπου η προσφορά θα ξεπερνά τη ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και θα υπάρξει τεράστια πίεση στην ικανότητα του πετρελαϊκού συστήματος να απορροφήσει αποτελεσματικά αυτή την υπερβάλλουσα ποσότητα», αναφέρει ο Οργανισμός.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μειώνει την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου του ΟΠΕΚ κατά 300.000 βαρέλια, στα 31,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως αρχικά, τώρα που η Δύση ήρε τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ωστόσο ο ΙΕΑ θεωρεί πως η αύξηση θα είναι πιο μικρή, κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2016.

Τέλος, διατηρεί την πρόβλεψή του για μείωση της παραγωγής από χώρες εκτός ΟΠΕΚ κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων