Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ηράκλειο: “Φωτιά” τα καύσιμα σε πόλη και περιφέρεια – Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη

Ηράκλειο: “Φωτιά” τα καύσιμα σε πόλη και περιφέρεια – Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη

Διαφήμιση
καυσιμα

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στα καύσιμα με τους οδηγούς να βάζουν βενζίνη μόνο για τις βασικές μετακινήσεις τους την ώρα που οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων προβλέπουν νέες αυξήσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αμόλυβδη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα στο τέλος Αυγούστου.

‘Οπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος του συλλόγου βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, οι τιμές της απλής αμόλυβδης μέσα στην πόλη του Ηρακλείου βρίσκονται πάνω από τα 2 ευρώ με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στα 2,034 ευρώ το λίτρο, ενώ στην περιφέρεια είναι ακόμη υψηλότερα η τιμή. Το diesel διατίθεται προς 1,77 μέσα στην πόλη ενώ εκτός, σκαρφαλώνει κοντά στο 1,80.

 

Ως είθισται μέσα στο καλοκαίρι η ζήτηση αυξάνεται, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν αυξάνουν αντίστοιχα την παραγωγή και μοιραία οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα

Η κατάσταση, πάντως, στις διεθνείς αγορές πετρελαίου δεν προϊδεάζει για άμεση αποκλιμάκωση των τιμών στα υγρά καύσιμα. Το πετρέλαιο τύπου brent βρίσκεται στα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ασκούν νέες πιέσεις στις αγορές. 

 

“Εμείς σαν πρατηριούχοι δουλεύουμε με πλαφόν το οποίο δεν μπορούμε να προσπεράσουμε γιατί τα πρόστιμα είναι υψηλά Δηλαδή, μας έχουν βάλει μια ημερομηνία και μας λένε ότι θα πάτε με στάνταρ περιθώριο κέρδους, με συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, όχι παραπάνω. Οπότε όλα τα πρατήρια δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν από μόνα τους” λέει ο κ. Σαμόλης τονίζοντας ότι το παλφόν θα έπρεπε να επιβληθεί και στα διυλιστήρια.

Ομως σε σοβαρό κίνδυνο για νέα εκτίναξη του κόστους παραγωγής προϊόντων και άλλων καταναλωτικών αγαθών αλλά και υπηρεσιών, με συνέπειες που συνήθως φτάνουν έως τον καταναλωτή, εξελίσσεται η αισθητή αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel). Πρόκειται για καύσιμο εξαιρετικά σημαντικό για τον αγροτικό τομέα, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, και βεβαίως για τις μεταφορές. Συγχρόνως, η άνοδος αυτή με τις συνακόλουθες αυξήσεις ασκεί σημαντικές πιέσεις στον πληθωρισμό, τη στιγμή που ήδη οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί συρρικνώνονται από τα κόστη της αγοράς και τις ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης και διατροφή

nea kriti

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων